Dubrovnik: Mačje šape proslavile Sarajliju

Radiosarajevo.ba
Dubrovnik: Mačje šape proslavile Sarajliju


Sarajevski historičar umjetnosti Emir Filipović nedavno je posjetio Državni arhiv u Dubrovniku, ne sluteći da će upravo taj njegov posjet rezultirati pravim regionalnim, ali i svjetskim hitom.

Filipović je tražio temu za svoj doktorat, a prelistavanjem jedne od knjiga, naišao je na stanicu sa otiscima mačjih šapa.

Naravno, ovo je neobično i simpatično otkriće odlučio fotografijsati, nakon čega je fotografiju objavio na svom Twitteru profilu. A ostalo je historija.

Nakon objavljivanja na Twitteru, fotografija mačjih šapa ubrzo je postala pravi hit, te se proširila i svjetskim medijima. Svakodnevno Emiru preko Twittera pozitivne komentare šalju ljudi iz svih dijelova svijeta, a o ovom su neobičnom otkriću tako pisali i Daily Mail, Gawker, LA Times, The Atlantic, dok će se francuski studenti u Lyonu posebno će se baviti ovim 'slučajem', javljaju hrvatski mediji.

FOTO: Twitter

"Ni u snu nisam sanjao da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Dok sam istraživao u arhivu, naišao sam na stranicu s mačjim otiskom i fotografirao je. To radim uvijek kad vidim nešto neobično i zanimljivo u bilo kojoj staroj knjizi koju čitam", kaže Emir Filipović, te na svom Twitter profilu piše kako mu je drago što je fotografija obišla čitav svijet i što se ljudima sviđa.

Knjiga sa četiri mačja otiska dio je službenog zapisa o aktivnostima Dubrovačke Republike tokom srednjeg vijeka, a napisana je 11. marta 1445.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije