Dronom sletio na nosač aviona, a niko to nije primijetio

Radiosarajevo.ba
Dronom sletio na nosač aviona, a niko to nije primijetio
EPA / Nosač aviona HMS Queen Elizabeth
Ministarstvo odbrane Velike Britanije prinuđeno je da sprovede potpunu reviziju sigurnosnih mjera na nosaču aviona Queen Elizabeth, nakon što je jedan čovjek uspio spustiti dron na palubu najvećeg britanskog ratnog broda.

Nosač aviona Queen Elizabeth bio je ukotvljen u Invergordonu kada je na njegovu palubu amaterski fotograf uspio spustiti bespilotnu letjelicu. Isprva nije želio spustiti dron na palubu, ali je odjednom zapuhao jak vjetar pa je, da bi je spasao, spustio letjelicu na palubu ratnog broda vrijednog tri milijarde funti.

"Mogao sam prenijeti dva kilograma 'samteksa' (plastični eksploziv) i da ih ostavim na palubi", rekao je pilot drona za BBC.

Fotograf, koji je želio ostati anoniman, istaknuo je da je iznenađen da niko nije ni primijetio njegov dron, a kamoli ga pokušao spriječiti. Queen Elizabeth, s deplasmanom od 70.000 tona, najveći je ratni brod u historiji britanske mornarice, a krajem prošlog mjeseca je ukotvljen u Invergordonu.

Čovjek koji je pilotirao dronom je član Black Isle Images, grupe amaterskih fotografa, a dolazak džinovskog broda vidio je kao idealnu priliku da napravi dobre fotografije.

Sigurnosni nemar možda se može objasniti činjenicom da brod nije još preuzela Kraljevska mornarica, objašnjava fotograf.

"Sigurnost Queen Elizabeth doživljavamo veoma ozbiljno“, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane, dodajući da se vodi istraga kako je dron neopaženo mogao sletjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije