Drama: 2-godišnja djevojčica progutala bateriju, a elektroliti spalili jednjak

J. M.
Drama: 2-godišnja djevojčica progutala bateriju, a elektroliti spalili jednjak

Ljekari u Tjumenjskoj regiji u Rusiji napravili su pravi podvig: Bez operacije spasili su život 2-godišnjoj devojčici čiji je jednjak bio spaljen elektrolitom iz baterije koju je progutala.

Kao što prenose ruski mediji mala pacijentica primljena je na dječije odjeljenje Regionalne kliničke bolnice u Tjumenju sa znakovima poremećaja gastrointestinalnog trakta. 

Devojka nije mogla da jede, bila je iscrpljenja povraćanjem i bolovima u epigastričnom području.

Ispitivanje djeteta pokazalo je da ima zaglavljenju bateriju u želucu! Baterija je provela najmanje sedam dana u tijelu djevojčice, što znači da je imala vremena da oksidira. To je izazvalo hemijsku opeklinu jednjaka - na mjestima dodira baterije s unutrašnjim organima.

Obično se takva oštećenja eliminiraju klasičnim hirurškim zahvatom, ali stanje djeteta nije omogućilo da se preduzme ovaj korak.

Zato su ljekari primjenilio nestandardni metod: Pod opštom anestezijom su uklonili okruglu ravnu bateriju kroz prirodne otvore na tijelu.

Posebna sonda je ubačena u želudac kroz jednjak. Rane na jednjaku zarastale su deset dana tokom kojih je djevojčica hranjena intravenski zaobilazeći gastrointestinalni trakt.

U operaciji je učestvovalo mnogo više ljekara nego obično: po dva endoskopista, anesteziologa i ljekara intenzivne njege, nekoliko pedijatrijskih hirurga i medicinskih sestara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije