DNK analiza devet uzoraka pokazala: Jeti je medvjed ili pas

Radiosarajevo.ba
 DNK analiza devet uzoraka pokazala: Jeti je medvjed ili pas
Obožavatelji jetija, majmunolikog stvorenja koje navodno živi na Himalaji, poznatog i po nazivu Strašni snježni čovjek, teško će podnijeti rezultate DNK analize ostataka koji mu navodno pripadaju, po kojima je riječ o medvjedu, a možda i psu.

Naučnici su u utorak izvijestili da je genetskom analizom devet uzoraka (kostiju, zuba, kože, dlaka i uzoraka fekalija) koji se pripisuju jetiju, a izloženi su u muzejima ili su ustupljeni iz privatnih zbirki, utvrđeno da ih osam pripada azijskim crnim medvjedima, himalajskim smeđim medvjedima i tibetanskim smeđim medvjedima, a jedan uzorak ukazuje na to da je riječ o psu.

“Rezultati analize upućuju na to da legenda o jetiju korijene vuče iz bioloških činjenica te da je povezana s lokalnim vrstama medvjeda koji žive u regiji”, rekla je biologinja Charlotte Lindkqvist sa sveučilišta Buffallo u New Yorku koja je vodila istraživanje.

Najtemeljitija studija do sad

Rezultate istraživanja objavilo je u časopisu Proceedings of the Royal Society londonsko društvo za prirodne nauke.

Lindquist je rekla da je riječ o dosad najtemeljitijoj studiji navodnih ostataka jetija. Ona i kolege su sekvencionirali mitohondrijski DNK, genetski materijal koji se nalazi u stanicama i nasljeđuje se preko majke. Uzorci su uzeti iz navodnih ostataka jetija i od raznih medvjeđih vrsta iz drugih dijelova svijeta.

Iako nije dokazano postojanje jetija, studija je pokazala da je tibetanski smeđi medvjed u rodu s medvjedima Sjeverne Amerike i Europe. Pretpostavlja se da su se himalajski smeđi medvjedi od njih odvojili još prije 650.000 godina te da su ih izolirali glečeri pa su živjeli odvojeno od drugih vrsta medvjeda.

Iako priča o postojanju jetija nije potvrđena, istraživanje bi moglo pridonijeti zaštiti staništa himalajskih medvjeda kojima prijeti izumiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije