Dječaku se jezik zaglavio u boci: Ljekar ga oslobodio genijalnim trikom

Radiosarajevo.ba
Dječaku se jezik zaglavio u boci: Ljekar ga oslobodio genijalnim trikom
Foto: Facebook / Slučaj zabilježen u dječjoj bolnici Auf der Bult u Hannoveru

Stari trik za otvaranje boce vina s pluto čepom poslužio je kao inspiracija njemačkim doktorima.

Naime, u dječjoj bolnici Auf der Bult u Hannoveru u Njemačkoj liječnici su morali pomoći sedmogodišnjaku čiji se jezik zaglavio u staklenoj boci, prenosi portal NBC News.

Dječak je sok od grožđa pio iz boce i trudeći se polizati svaku kap uvlačio je jezik u bocu koliko god je mogao. Njegov je jezik zbog pritiska nabubrio i zaglavio se u boci pa su ga roditelji odveli u bolnicu.

Srećom, dječakov dišni put nije bio blokiran, što je doktorima dalo vremena da razviju plan. Pokušali su podmazati područje oko boce i jezika, međutim svaki pokušaj oslobađanja jezika bio je bezuspješan.

Obično je u tim situacijama potrebno odrezati dno boce ili izbušiti rupe u boci kako bi se oslobodio pritisak. Ali prije nego što su morali pribjeći takvim mjerama, dr. Christophe Eich, pedijatrijski anesteziolog u bolnici, preuzeo je slučaj.

To je bio prvi put da se Eich susreo s ovakvim slučajem u svojih 25 godina staža, ali se dosjetio starog trika za otvaranje boca koji se pokazao kao odlično rješenje.

Otprilike dva desetljeća ranije, još dok je bio na medicinskom usavršavanju, Eich se našao u situaciji u kojoj je trebao otvoriti bocu vina s pluto čepom, ali bez vadičepa.

Uzeo je malo tanke medicinske cjevčice i ugurao ih u praznu štrcaljku. Umetanjem cijevi u bocu i upumpavanjem zraka uspio je izbaciti pluteni čep.

„Zrak će biti pod pritiskom i jedino gdje se može kretati je prema plutenom čepu. Ovo je bio isti princip“, rekao je Eich.

Doktor je bio uvjeren da će njegov trik upaliti i bio je u pravu.

Doktori su uspjeli ugurati tanku cijev pokraj jezika u bocu i upumpavali su zrak. Kad je pritisak bio dovoljno velik, dječakov jezik je istisnut van. U roku od dvije sedmice, jezik se potpuno vratio u normalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije