Fascinantno: Dječak napravio najveću repliku Titanica - od Lego kockica

Radiosarajevo.ba
Fascinantno: Dječak napravio najveću repliku Titanica - od Lego kockica
Foto: Brynjar Karl/Bored panda / Brynjar Karl

Titanik je potonuo pre 108 godina, ali sjećanje na njega ostaje, posebno nakon filma Jamesa Camerona, trećeg najgledanijeg svih vremena.

Brynjar Karl Bigisson iz Reykjavika, Island, dječak iz autističnog spektra, odlučio je, kada je imao deset godina, odati počast Titanicu s Lego kockicama. nekih 700 sati (11 mjeseci) i 56.000 kockica kasnije, dovršio je ono što je postalo najveća Lego replika Titanica na svijetu.

Brynjar je sada rekao da mu je projekat promijenio život, piše Bored Panda.

"Lego je važan dio mog djetinjstva. Uvijek sam bio sam, igrao se sam, tako da su Lego kockice postale moji najbolji prijatelji. Dok sam gradio, koristio sam i razvijao svoju maštu i kreativnost. Ne sjećam se da sam se osjećao usamljeno, bio sam previše zauzet", ispričao je za Bored Pandu.

Kada mu je bilo 9 godina, Brynjar je otišao da posjeti Legoland u Danskoj.

"Prvi put sam video sve velike modele i zaista sam bio fasciniran njihovim obimom i građevinskom strukturom“, rekao je, dodavši da je istovremeno bio opsjednut brodovima.

Njegov djed pomogao mu je da napravi posebno uputstvo i nacrt Titanica, a majka da napravi crowdfunding stranicu tako da je mogao prikupiti novac potreban za kupovinu kockica.

Ponuđen mu je prostor u skladištu da napravi model gdje je dolazio svakog dana nakon škole i gradio 3-4 sata tokom 11 mjeseci.

Sada, Brynjar ljeta provodi radeći na trajektu za obližnje Ostrvo zvano Viðey.

„U drugoj sam godini u srednjoj školi s ciljem da jednog dana postanem kapetan", kazao je i istakao da danas ima zaista sjajne prijatelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije