Direktor škole apelovao na roditelje: 'Ne koriste telefone na školskoj kapiji dok čekate djecu'

0
Radiosarajevo.ba
Direktor škole apelovao na roditelje: 'Ne koriste telefone na školskoj kapiji dok čekate djecu'
Foto: Pexels / Škola / Ilustracija

Andi Best, koji je direktor škole Pashley Down Infant School u Istočnom Susseksu, poslao je apel roditeljima putem newslettera u nadi da će potaknuti razgovor.

On je rekao da često učenici izlaze iz učionice "uzbuđeni ili olakšani što vide osobu koja ih dolazi pokupiti, samo da bi zatekli odraslu osobu kako skroluje po telefonu, tipka poruku ili razgovara telefonom. Tužno je to vidjeti", rekao je Best.

Direktor škole rekao je da je njegov zahtjev da se ne koriste mobilni telefoni dok čekaju svoju djecu ispred škole.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Istraživanje srednjoškolskih učenika iz 2017. godine pokazalo je da prekomjerna upotreba mobilnih telefona od strane roditelja ometa porodični život.

Više od trećine od 2.000 učenika u dobi od 11 do 18 godina koji su odgovorili na anketu reklo je da su tražili od roditelja da prestanu provjeravati svoje uređaje.

I 14 posto je reklo da su njihovi roditelji bili online za vrijeme obroka, iako je 95 posto od 3.000 roditelja, koji su posebno anketirani, to negiralo.

Reakcija roditelja

Gospodin Best rekao je da je njegov newsletter pozitivno prihvaćen od strane roditelja.

Jedan roditelj ispred škole rekao je: "Mislim da je lijepo za djecu izaći iz škole i vidjeti mame i tate i bake i djedove kako ih gledaju dok izlaze s velikim osmjesima na licu umjesto što su zaronjeni u svoje telefone."

Zabrinjavajuće istraživanje: Djeca više neće da postanu doktori i profesori, žele biti influenseri

Zabrinjavajuće istraživanje: Djeca više neće da postanu doktori i profesori, žele biti influenseri

Drugi je rekao: "Mislim da je dobro biti prisutan za svoje dijete, mislim da je na početku dana i na kraju dana lijepo vrijeme provesti s njima."

Jedna majka objasnila je da se slažu s time da ne koriste telefone dok djeca izlaze iz učionice, ali kada su vrata zatvorena, to je dobro vrijeme za ljude da se uhvate u koštac sa svojim "užurbanim životima".

Vokabular

Gospodin Best rekao je da je primijetio da se sve više roditelja svjesno odriče mobilnih telefona kada stignu u školu, piše BBC.

Dodao je da ne dovodi u pitanje "ljubav i podršku" roditelja i zna da problem postoji i u drugim školama. Gospodin Best rekao je da je standard dječjeg vokabulara pri upisu u školu opao u posljednjih nekoliko godina.

Rekao je: "Mnoge škole rade na onome što bismo nazvali 'govornim vještinama' kako bi razvile i poboljšale dječji vokabular i govor."

Rekao je da rastuća zabrinutost oko razvoja dječjeg jezika može biti povezana s nedostatkom razgovora kod kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije