Danicin muž nestao prije deset godina u avionu: 'Rečeno mi je da su možda oni oteli avion'

0
Radiosarajevo.ba
Danicin muž nestao prije deset godina u avionu: 'Rečeno mi je da su možda oni oteli avion'
Foto: Screenshot/Facebook / Danica i nestali suprug Paul Weeks

Nestanak aviona Malaysian Airlinesa najčudniji je u historiji, a porodice tvrde da su danima poslije mobiteli putnika bili uključeni.

Paul Weeks, 37-godišnji inženjer, dok je čekao svoj let Malaysia Airlinesa MH370 za Peking, napisao je u e-poruci - "Već mi nedostaješ. Ti i dječaci ste mi sve. Čim sletim bit ćemo u kontaktu."

On je 8. marta 2014. godine otputovao u Mongoliju kako bi započeo novi posao, dok je njegova supruga Danica trebala ostati u Perthu sa sinovima Lincolnom (3) i Jacksonom (1).

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Dok su se dan ranije opraštali od oca na aerodromu u Kuala Lumpuru, dječaci su plakali, a on ih je ljubio. Danica kaže da ga još vidi kako prolazi kroz izlaz prema avionu. Uoči desete godišnjice jednog od najmisterioznijih nestanaka aviona, njen život još uvijek je obavijen tugom.

"Stajala sam te subote ujutru u kuhinji i zazvonio mi je telefon. Neka je žena pitala za Paula. Rekla sam da ne može da se javi jer je u avionu. Predstavila se kao novinarka. Nije mi bilo jasno šta želi. Rekla mi je: 'Niste čuli? Nešto se dogodilo s avionom.' Telefon mi je ispao iz ruke i istračala sam iz kuće vrišteći", prisjeća se Danica, čiji je svijet tada stao kao i porodicama 239 ljudi koji su bili u nesrećnom avionu.

Stručnjaci žele pokrenuti novu potragu za ranije nestalim avionom: 'Našli bi ga za nekoliko dana'

Stručnjaci žele pokrenuti novu potragu za ranije nestalim avionom: 'Našli bi ga za nekoliko dana'

Nikada nije pronađen niti je njegova sudbina jasna. Postoje stotine teorija, od samoubistva pilota, otmice, mehaničkog kvara, udara meteorita u avion... Posmrtni ostaci putnika nikada nisu pronađeni.

"Gubitak Paula je noćna mora, ali najgori dio noćne more je to što ne znam kako i zašto nam se to dogodilo", kaže udovica i dodaje da je, prema malezijskim vlastima, događaj "bez presedana" i otada je žestoko prezirala tu frazu.

"Pitate me kako sam sve to preživjela. Ne preživljavam, samo postojim. I nastavljam postojati jer mi je Paul dao najnevjerojatnije darove, naša dva prekrasna dječaka koji me drže. Još sam mu prvog dana nakon nestanka obećala da ću ga dovesti kući i da ću ga naći. Nisam to učinila. I sve dok to ne učinim, neću imati mira", rekla je.

Nestanak aviona

Dana 8. marta u 41. minuti nakon ponoći avion je poletio iz Kuala Lumpura. Radilo se o svakodnevnom letu na toj liniji. Noć je bila čista, sve je bilo mirno i ni po čemu se nije mogao naslutiti dramatičan razvoj događaja. Avion je letio iznad Kineskog mora.

Nakon jedan ujutru, avion je izlazio iz malezijskog vazdušnog prostora i trebalo je da ga preuzmu kontrolori leta u Vijetnamu. "Laku noć, malezijski 370", rekao je kapetan leta Zahari Ahmad Shah malezijskim kontrolorima.

Dvadeset sekundi nakon njegovog pozdrava elektronski signal aviona odjednom je iščezao. Nestao je s radara. Bilo je 1.20 sati. Avion je trebalo da sleti u Peking u 6.30 i odmah je pokrenuta potraga. Radnik s naftne platforme tvrdio je da je vidio avion u plamenu i eksploziju.

Na osnovu krivudave putanje koju pokazuje praćenje radarom, zvanična verzija pretpostavlja da je avion ostao bez goriva iznad Indijskog okeana. U konačnom izvještaju malezijskog ministra saobraćaja zaključeno je da istražitelji ne znaju šta se dogodilo. Izveštaj je identifikovao greške kontrole vazdušnog saobraćaja, ali nije isključilo ni nezakonito uplitanje, piše Mondo.

Piloti oteli avion

Danica je za emisiju 60 minutes mjesec dana nakon nestanka aviona rekla da je razgovarala sa suprugom malezijskog premijera Najiba Razaka, Rosmah Mansor.

"Rekla mi je da je strašno da neko to može da uradi nevinim ljudima i insinuirala da su piloti oteli avion", ispričala je Danica, koja godinama razmišlja o mogućim scenarijima, ali, nažalost, i dalje ne zna istinu.

Kako dokumentarni serijal otkriva, dan nakon nestanka aviona porodice putnika mogle su da ih nazovu na mobilne telefone i veza se uspostavljala, ali se niko nije javljao.

"Nije mi teško da govorim o svemu tome jer je to moj život. Živim svaku sekundu, minut i dan Paulovog gubitka i 8. mart 2014. godine za mene je kao da je bio jučer. Kad se na aerodromu oprostite od voljene osobe i ona uđe u komercijalni avion, uvijek postoji pomisao da bi se mogao srušiti, ali nikada ne postoji misao da će jednostavno nestati", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije