Danas obilježavamo dan napitka bez kojeg je jutro nezamislivo

Radiosarajevo.ba
Danas obilježavamo dan napitka bez kojeg je jutro nezamislivo
Pixabay / Kafa
U svijetu se 29. septembar obilježava kao Međunarodni dan kafe, napitka bez kojeg mnogi ljudi ne mogu zamisliti svoje jutro. Kakva god kafa bila i kojoj god generaciji pripadali, svakodnevno svi uživamo u njenom ukusu i aromi.

Porijeklo imena "kafa" polučilo je mnogo različitih mišljenja i tumačenja, te dok jedni zagovaraju tezu da ovo ime potječe od imena pokrajine Kafa (današnje Kefe) na jugoistoku Etiopije, u čijem gorju je otkrivena divlja bilja kafe, drugi pak tvrde da je obrnuto i da je pokrajina dobila ime prema napitku.

Postoji i treće stajalište koje zagovara da ime "kafa" potječe od arapskog naziva "qahwa", koji se odnosi na riječ crni. U tom slučaju etimolozi tvrde da riječ "qahwa" u arapskom jeziku vuče korijen iz riječi koja pojmovno znači "umanjiti želju za nečim", te se tako nazivalo piće koje umanjuje apetit za hranom, a riječ je o vinu.

No, kako god da je nastao sam naziv, kafa je neizostavan dio druženja, poslovnih sastanaka, pregovora, razgovora i zavođenja. Pijemo je i onda kada radimo i onda kada se opuštamo, kod kuće ili na poslu.

Međunarodni dan kafe obilježava se s ciljem promoviranja ovog omiljenog napitka velikog broja ljudi, ali i s ciljem podizanja svijesti o tome da je nužno osigurati održanje cijelog procesa proizvodnje, od uzgoja na plantaži do šolje svježe skuhane kafe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije