Da Vincijeva slika Krista prodana za rekordnih 450,3 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Da Vincijeva slika Krista prodana za rekordnih 450,3 miliona dolara
Slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi) prodana je u srijedu u New Yorku na aukciji u kući Christie's za rekordnih 450,3 miliona dolara.

Da Vincijeva slika Isusa Krista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova,  iz 1506. godine na aukciji njujorškog Christie'sa nudila se za 100 miliona dolara, a postigla je 4,5 puta višu cijenu.

Njezina prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger), prodane za 179,4 milina dolara u maju 2015.

"Salvator Mundi", nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača, odlazi u posjed kupca čiji identitet nije poznat. 

Leonardo_da_Vinci_Salvator_Mundi_EPA1.jpg - undefined

EPA

Riječ je o slici koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, no dugo ju se smatrala kopijom sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njezinu autentičnost.

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, kojega je opus bio cijenjen još za njegova života, navodi Christie's.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije