Da li znate šta znači skraćenica WC? Mogli biste se iznenaditi

1
Radiosarajevo.ba
Da li znate šta znači skraćenica WC? Mogli biste se iznenaditi
Foto: Pexels / WC

U prošlosti se riječ "toalet" smatralo nepristojnim izgovoriti naglas u javnosti pa se pojavio izraz WC, a mnogi su ostali iznenađeni nakon što su shvatili što ta slova zapravo znače.

Jeste li se ikada zapitali koje se značenje krije iza skraćenice WC? Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje te kratice, koje nudi fascinantan uvid u historiju toaleta i sanitarnih čvorova, piše Mirror. Naime, jedan ljubitelj historiji otkrio je da slova označavaju ‘water closet’ - pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih toaleta.

Doslovni prijevod je ‘vodeni ormarić’, a skraćenica je nastala u vrijeme kada nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj web stranici Plumbworld, fraza ‘water closet’ prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao ‘ormar za ispiranje’, ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, prije nego što se razvio u ‘WC’.

Denis Bećirović postao prva osoba kojoj je dodijeljena Povelja Patriotske lige Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović postao prva osoba kojoj je dodijeljena Povelja Patriotske lige Bosne i Hercegovine

Devetnaesto stoljeće bilo je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zamijeni zahode u kući Sandringham novijim modelima 1886. godine.

Za Quoru su objasnili: ‘U 19. stoljeću riječ toalet se nije izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je izraz 'Water closet’ da opiše tada novi zahod s ispiranjem, posebno na javnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije