Da li znate čemu služi mala rupica na umivaoniku

Radiosarajevo.ba
Da  li znate čemu služi mala rupica na umivaoniku
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sigurno ste se barem jednom u životu zapitali zašto svaki umivaonik ima maleni otvor, odnosno rupicu ispod česme, a stručnjaci su objasnili da postoje dva razloga zbog čega je ova rupica vrlo bitna.

Prvi razlog je što ona sprečava curenje vode, odnosno ako začepite umivaonik, višak vode će kroz tu rupicu ulaziti u odvod i na taj način će se spriječiti da voda počne curiti izvan umivaonika, odnosno po podu.

Ali, ako voda iz česme curi jakim mlazom, tada će curenje biti samo odgođeno, tako da je važno da se ne opustite previše kada pustite vodu, a odvod je začepljen.

Također, taj otvor ima samo svoju funkciju u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen. Također, on pomaže da voda brže prolazi kroz odvodnu cijev tako što dopušta zraku koji se nađe u odvodu da izađe iz njega. Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi otjecala vrlo sporo.

Zato ste nekada i primijetili da kroz taj otvor izlaze mjehurići sapunice kada nešto perete, a pretjerali ste s deterdžentom, to je taj višak zraka koji treba izaći.

Ono što majstori upozoravaju, a što većina ljudi skoro nikada ne radi jest da je i taj otvor potrebno održavati. U njemu se, također, zna nagomilati prljavština pa je dobro s vremena na vrijeme očistiti ga kako protok zraka i vode ne bi nailazio na prepreke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije