Da li velika bijela ajkula u sebi krije lijek protiv raka?

Radiosarajevo.ba
Da li velika bijela ajkula u sebi krije lijek protiv raka?
Foto: Pixabay / Velika bijela ajkula
Međunarodni tim istraživača je došao do saznanja zašto bijele ajkule ne mogu da obole od raka.

U potrazi za lijekom protiv raka, naučnici su došli do senzacionalog saznanja prema kojem se lijek protiv najzloćudnije bolesti možda nalazi u ajkulama.

Međunarodni tim eksperata objavio je studiju o prvom potpunom genomu velike bijele ajkule, tačnije, o načinu na koji je formiran ovaj predator, koji postoji najmanje 16 miliona godina, pokazuje kako je evolucija kod njih gotovo savršeno namjestila gene koji mogu ispraviti štetne mutacije.

Kako se navodi, do štetnih mutacija dolazi sa godinama, kada se ćelije dijele, izložene su karcinogenima iz okoline i dovode do raka i drugih bolesti kod ljudi.

“Nestabilnost genoma je veoma važno pitanje za mnoge ozbiljne ljudske bolesti”, kaže profesor na Univerzitetu Nova Southeastern Mahmood Shivji koji je i jedan od autora studije, piše portal Science Daily.

Shivji je i direktor Centra za istraživanje ajkula i spašavanje mora na tom američkom univerzitetu.

Genom velike bijele ajkule ima svojstva koja podstiču zgrušavanje krvi, a osnovni dio zarastanja rana može pomoći u objašnjavanju njegove superiorne sposobnosti da se oporavi od napada.

“Još postoje stvari koje treba naučiti iz ovih čuda evolucije. Uključujući informacije koje će potencijalno biti korisne za borbu protiv bolesti raka i onih koji su u vezi sa godinama, i poboljšati tretmane zarastanja rana kod ljudi, dok otkrivamo kako to rade životinje”, objašnjava on.

Mnogobrojne studije pokazale su da ljudi imaju više ćelija u kojima može doći do potencijalne mutacije, a koja može izazvati rak, dok, za razliku od ljudi, velike bijele ajkule imaju gene koji pomažu da se ublaži njihov rizik od raka.

Početni nalazi iz genoma velike bijele ajkule, koji je 50 posto veći od ljudskog genetskog koda, objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Science" (PNAS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije