Da li ste čuli priču o mobitelu "starom 800 godina"?

Radiosarajevo.ba
Da li ste čuli priču o mobitelu "starom 800 godina"?
PrtScr / Ilustracija
Svakog dana, internet nam donese novu misteriju, novo otkriće, neku novu priču koja zbunjuje čak i najkompleksnije naučne mozgove, a ne nas, "obične klikače na društvenim mrežama".

S vremena na vrijeme, pojavi se neka priča o nekom čudnovatom objektu iz prošlosti, koji nikako ne bi trebao postojati.

Jedno od takvih "otkrića" smatralo se najkontroverznijim, a riječ je o slavnom mobitelu, starom "800 godina", koji je "otkriven" u Austriji prije nekoliko godina.

Ovaj čudnovati, i, navodno drevni artefakt - star skoro cijeli milenij! - podsjeća na moderne mobitele koje smo svi koristili, i jako, jako podsjeća na prve Nokije. Čini se da su na njemu drevni mezopotamski zapisi, tzv. klinasto pismo.

Ne treba stoga čuditi podatak da, kada je ta vijest odjeknula bespućima interneta, nije bilo tog ufologa i teoretičara zavjere koji nije uzviknuo - "eto ga, dokaz o drevnoj vanzemaljskoj tehnologiji postoji!". Otpilike ovako:

history_aliens_vanzemaljci_meme.jpg - Da li ste čuli priču o mobitelu

Ipak, kako sve uvijek dođe na svoje, dobili smo i odgovor o tome odakle potječe i kako je nastao mobitel star 800 godina.

Riječ je, naravno, o dobro smišljenoj prevari. Cijela priča, izjave arheologa... sve je izmišljeno (zar zaista ovo nekog čudi?), a fotografije su ukradene od umjetnika Karla Weingartnera, iz Art Replik studija u Njemačkoj. 

On je za britanske medije otkrio kako je riječ o njegovom umjetničkom djelu čije su fotografije ukradene, a objavio ih je YouTube kanal Paranormal Crucible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije