Britanski umjetnik Banksy otvorio 'Zazidani hotel' u Bethlehemu

Radiosarajevo.ba
Britanski umjetnik Banksy otvorio 'Zazidani hotel' u Bethlehemu
Anonimni, ali eminentni britanski ulični umjetnik Banksy u petak je za medije otvorio hotel u palestinskom gradu Bethlehemu na Zapadnoj obali.

"Zazidani hotel" u Bethlehemu, biblijskom gradu u kojem, se po hrišćanskom vjerovanju, rodio Isus, svega nekoliko metara je udaljen od kontroverzne barijere koju je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca, piše Guardian.

U hotelu su desetine Banksyjevih radova, od kojih jedan prikazuje potpisivanje Balfourove deklaracije kojom su određeni uslovi stvaranja Izraela prije sto godina, a u jednoj sobi je iznad kreveta prikazana tuča jastucima maskiranog Palestinca i izraelskog vojnika.

Hotel, koji ima devet soba i jedan apartman, liči na klub engleske gospode iz kolonijalnih vremena, čime Banksy ukazuje na kolonijalnu ulogu Velike Britanije u tom regionu.

Banksy koji čuva anonimnost, rekao je da on nije povezan ni sa jednom političkom partijom i da su sve strane u sukobu na Bliskom istoku dobrodošle da odsjednu u hotelu, smještenom van grada, u području koje je još pod izraelskom kontrolom.

U "Zazidanom hotelu" čiji je cilj da privuče turiste u područje koje se izbjegava zbog sukoba i gdje je zbog izraelskih ograničenja otežan pristup, zaposleni su lokalni stanovnici od kojih do danas nijedan nije znao identitet vlasnika.

Banksy koji inače izbjegava da komentariše svoj rad je na zidu hotela sprejem ispisao poruku: "Ako peremo ruke od sukoba između jakih i nemoćnih, svrstavamo se uz moćne - ne ostajemo neutralni".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije