Da li smo griješili cijelo vrijeme? Jedna godina psa NE odgovara 7 ljudskih godina!

J. M.
Da li smo griješili cijelo vrijeme? Jedna godina psa NE odgovara 7 ljudskih godina!

Američki istraživači smatraju pogrešnim dobro staro pravilo o starosti pasa, prema kojem jedna godina najvjernijeg čovjekovog ljubimca odgovara periodu od oko sedam ljudskih godina!

Genetske analize pokazuju da četveronožni prijatelji ne stare toliko bržim tempom od svojih vlasnika. To pišu Trey Ideker sa kalifornijskog Univerziteta San Diego i njegov tim u časopisu "Cell Systems". Istraživači su otkrili da mladi psi stare osobito brzo u usporedbi s ljudima, ali kasnije se proces starenja usporava.

Umjesto jednostavnog sedmogodišnjeg pravila, istraživači, na osnovu svojih studija na 104 labrador retrivera, predlažu nešto složeniju formulu:

Ljudska dob = 16 ln * (dob psa) + 31

To je takozvana logaritamska funkcija. Ako želite sami izračunati formulu, trebali biste u ruci imati kalkulator koji ima tipku "ln" (prirodni logaritam).

Prema ovome, jednogodišnji pas ne bi bio uporediv sa 7-godišnjim pripadnikom ljudske populacije, nego s 31-godišnjom osobom, dok je 4-godišnji pas uporediv sa 53-godišnjom osobom. Pas sa devet godina bi dostigao uporednu starost čovjeka od 66 godina.

U svojoj analizi istraživači su se usredsredili na minutne promjene DNK-a i uspostavili vezu između obrazaca ovisnih o starosti kod pasa i onih u ljudi. Oni su iz svojih rezultata dobili novu formulu.

Važno je bolje razumjeti proces starenja pasa, rekao je Ideker u saopćenju za javnost sveučilišta. Jer, veterinari često i dalje koriste staro 7-godišnje pravilo na osnovu kojeg donose važne dijagnostičke i terapijske odluke.

Autori studije su jednoglasni: Istraživanje treba biti nastavljeno. Jer, njihova nova formula nastala samo na temelju ispitivanih labrador retrivera. Za ostale pasmine pasa koji imaju kraći ili duži životni vijek, formula se može razlikovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije