Da li psi mogu "pročitati" naše raspoloženje i emocije?

Radiosarajevo.ba
Da li psi mogu "pročitati" naše raspoloženje i emocije?
Mnogi vlasnici pasa vjeruju da njihovi ljubimci mogu da osjete u kakvom su oni raspoloženju, ali su naučnici sada i dokazali da psi zaista mogu da prepoznaju emocije kod ljudi.

Vjerovali ili ne, ali psi čak i na fotografijama mogu razlikovati namrgođen izraz lica od nasmijanog.

Izgleda da psi, baš kao i ljudi, mogu razlikovati raspoloženja drugih vrsta.

U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Current Biology naučnici su psima pokazivali fotografije iste osobe koja je imala ili sretan ili ljutit izraz lica, a zatim je njihova sposobnost razlikovanja raspoloženja testirana uz pomoć ekrana osjetljivog na dodir njuške.

Druga faza istraživanja sastojala se u procesu nagrađivanja.

Naime, na ekranu su se istovremeno pojavljivale dvije fotografije nepoznatih osoba, koje su na jednoj imale nasmijan izraz lica a na drugoj ljutiti.

Automat ispod ekrana izbacivao bi poslasticu ukoliko bi pas njuškom dodirnuo "sretnu fotografiju".

Tokom posmatranja ponašanja pasa primjećeno je da mogu prepoznati dobro raspoloženje na fotografiji bez obzira na poziciju na ekranu, pa su najčešće dodirivali nju kako bi dobili nagradu.

"Naše istraživanje pokazuje da psi mogu razlikovati ljutit od sretnog izraza lica kod čovjeka, znaju da ta dva izraza imaju različito značenje i to mogu učiniti ne samo za osobe koje dobro poznaju nego i za one koje nikad do tada nisu vidjeli", objasnio je Ludvig Huber, jedan od autora studije sa bečkog veterinarskog fakulteta.

Naučnici kažu kako se čini da psi povezuju nasmiješeno lice s pozitivnim značenjem, a ljutito s negativnim značenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije