Da li je ovako izgledao Isus Krist: Naučnici otkrili nove činjenice

Radiosarajevo.ba
Da li je ovako izgledao Isus Krist: Naučnici otkrili nove činjenice
EPA / Statua Isusa Krista

Napredak u forenzičkoj znanosti napokon je otkrio kako je izgledalo najslavnijie lice u ljudskoj povijesti, ono Isusa Krista.

Blijedo, usko i ljepuškasto lice s velikim plavim očima obrubljeno dugom i valovitom smeđom kosom - to je slika koju ljudi vizualiziraju kad se spomene Isus Krist, no to je zapravo posljedica umjetničkog prikaza.

Prva uprizorenje Isusa kojeg kršćanstvo slavi kao sina Božjeg, nastalo je u 4 stoljeću te je isključivo vizija umjetnika, jer se u niti jednom od evanđelja ne spominje kako je Isusu izgledao, piše Popular Mechanics.

Nigdje se u njima ne spominje ni njegova kosa niti brada. Pa ipak, potreba da se njegovu svetom imenu doda i lice već stoljećima je snažna potreba kršćanskih vjernika, a na opće prihvaćenu sliku Isusovog izgleda najviše su utjecali slikari iz europskog srednjeg vijeka i renesanse. Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog, svjetloputog i svjetlookog muškarca.

Bez opisa, tijela i DNK

Postoji dodatni problem što nema ni kostura ni drugih tjelesnih ostataka za ispitivanje DNK. Zbog nedostatka dokaza, naše Isusove slike prepuštene su mašti umjetnika. Utjecaji umjetničkih kultura i tradicija mogu biti duboki, primjećuje Carlos F. Cardoza-Orlandi, izvanredni profesor svjetskog kršćanstva na Columbia Theological Seminaria u Atlanti, piše Express.hr.

Zbog toga prikaz Isusa ovisi u kojem ga dijelu svijeta tražite - pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arap. I tako ostaje temeljno pitanje: kako je izgledao Isus?

Odgovor je stigao iz uzbudljivog novog područja znanosti: forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rješavanje zločina, britanski su znanstvenici, potpomognuti izraelskim arheolozima, ponovno stvorili ono za što smatraju da je najtočnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj povijesti.

Smeđe oči i visok tek 166 cm

Richard Neave, umirovljeni medicinski umjetnik sa Sveučilišta u Manchesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Krista. Tijekom protekla dva desetljeća on je rekonstruirao desetke poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija. Ako bi itko mogao stvoriti precizan Isusov portret, to bi bio Neave.

Da li je ovako izgledao Isus Krist? - undefined

Foto: Popular Mechanics: Da li je ovako izgledao Isus Krist?

Neave i njegov tim istraživača došli su tako do lubanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rendgenskih snimaka od lubanje su napravili tzv. kriške te su računalom dobili mišiće i kožu na tipičnoj lubanji Semita. Prema židovskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrčavu kosu i bradu, a ne svijetlu dugačku kakvim ga se inače opisuje.

Isusov izgled je tako karakterističan za Židove s Bliskog istoka koji žive na području Galileje u sjevernom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni osobito visok - vjeruje se kako je imao tek oko 166 centimetara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije