Cres: Turisti uznemiravali sredozemnu medvjedicu

Radiosarajevo.ba
Cres: Turisti uznemiravali sredozemnu medvjedicu

Plavi svijet, Institut za istraživanje i zaštitu mora, upozorio je na najnoviji slučaj uznemiravanja sredozemne medvjedice na otoku Cresu. Na snimku se vide četiri muškarca koji na plaži okružuju sredozemnu medvjedicu i prskaju je vodom te je pokušavaju pratiti plivajući.

Prema informacijama koje se mogu čuti i pročitati uz snimku radi se o brodu sa njemačkim turistima, a u maltretiranju životinje sudjeluje i posada za koju u Plavom svijetu ne znaju je li riječ o hrvatskim građanima ili se također radi o strancima. Incident se dogodio 11. jula, u blizini kampa Kovačine na Cresu.

O cijelom incidentu obaviješten je i Državni zavod za zaštitu prirode koji je zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša donio Pravila ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom te Inspekcija zaštite prirode. U ovom slučaju zakonom predviđena kazna za uznemiravanje sredozemne medvjedice iznosi i do 80 hiljada kuna.

Iz Plavog svijeta podsjećaju da se radi o izuzetno ugroženoj vrsti te vrsti koja je strogo zaštićena u Republici Hrvatskoj te pozvali javnost da u slučaju opažanja ne uznemirava, ne proganja i ne prilazi sredozemnoj medvjedici s obzirom da ova životinja treba mirne i zaštićene plaže na kojima se može odmoriti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije