Čovjek kažnjen jer je komšiji zviždao temu iz crtića Bob graditelj

2
Radiosarajevo.ba
Čovjek kažnjen jer je komšiji zviždao temu iz crtića Bob graditelj
Foto: YouTube / Bob graditelj, lik iz istoimenog crtanog filma

Policijski službenici iz mjesta Bedfordshire u Engleskoj napisali su kaznu muškarcu koji je prema komšiji zviždao melodiju teme iz animiranog filma "Bob graditelj" odnosno "Majstor Bob“, javio je list Daily Mail.

Policija je slučaj nazvala „incidentom mržnje“ bez elemenata krivičnog djela, zapisnik će ostati u dosijeu šest godina i mogao bi biti pokazan potencijalnim poslodavcima, prenosi Nova.rs.

Iako nisu poznati detalji incidenta, slični slučajevi dešavali su se u Velikoj Britaniji kada su lica kažnjavana zbog „rasne mržnje“, uprkos činjenici da nisu prekršili nijedan zakon, podsjeća „Sputnjik“.

Slični incidenti događali su se i u drugim zemljama Europe. Putnici u autobusu u Roterdamu 2014. godine tražili su od bračnog para da napusti vozilo, nazivajući ih rasistima jer su svojoj autističnoj petnaestomesečnoj kćerki pjevali glavnu temu crtanog filma „Pepa prase“.

Operativna uputstva o zločinima iz mržnje usvojena su 2014. godine, a prošle godine registrirano je 10.840 incidenata iz mržnje bez elemenata krivičnog djela, čime je ukupan broj takvih slučajeva u posljednjih pet godina dostigao 120.000.

Aktivisti su u više navrata pozivali na ukidanje usvojenog sistema, tvrdeći da zapisnici o takvim slučajevima mogu da ugroze nečiju poslovnu karijeru, uprkos činjenici da određena osoba nije optužena za krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije