Čovjek gradi luksuzne podzemne bunkere za bogataše: "Može izdržati i kraj svijeta"

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek gradi luksuzne podzemne bunkere za bogataše: "Može izdržati i kraj svijeta"
Foto: Prtscr / Youtube / Luksuzni bunker za 'kraj svijeta'

Izviđački moto to najbolje kaže: Budite spremni. A, niko nije spremniji od bivšeg poduzetnika koji je radio za američku vladu Larryja Halla.

Hall je doslovno spreman na sve, jer on je ponosni kreator 'Survival Condo' - podzemnog bunkera za bogataše koji može, kako tvrdi, "izdržati kraj svijeta".

Dok se, na primjer, svi mi ostali budemo pretvarali u zombije ili budemo bježali od asteroida koji uništava Zemlju ili konačno podlegnemo rastućem nivou mora, Hall će živjeti luksuznim životom u Kansasu. Barem on to tako vidi - ako se apokalipsa dogodi za njegova života, a nadamo se da neće.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Na površini, sve što vidimo od Hallovog bunkera su ogromna, tajanstvena vrata, "ugrađena" u zemlju. No, unutra je sasvim druga priča.

Oni koji prođu kroz čelična vrata, teška osam tona, vidjet će nevjerovatnih 15 nivoa podzemnog bunkera, u kojem se nalaze bazen, zid za penjanje, zabavni centar i kino, kao i medicinski odjel, spremišta hrane i stambeni prostor:

"Svi moraju biti zdravi i opušteni", ideja je tvorca ovog bunkera.

Bunker također dolazi opremljen kamuflažnom opremom, oružjem i kacigama u slučaju da oni koji tu žive moraju izaći u vanjski svijet i uhvatiti se u koštac s onim što je donijelo kraj čovječanstva.

Hall je bunker izgradio u silosu za rakete imena "Atlas", ali nakon skoka interesa usred pandemije koronavirusa  i rata u Ukrajini, sada ima još nekoliko struktura u razvoju diljem SAD-a, Europe i Azije.

Internetska stranica Survival Condo objašnjava da je silose u kojima se nalaze bunkeri gradio Inženjerski korpus kopnene vojske i da su "dizajnirani da prežive i direktan nuklearni napad".

Gornji dio silosa napravljen je od epoksidno ojačanih betonskih zidova koji su debeli skoro tri metra, dok je kupolasta struktura koja pokriva vrh silosa sposobna izdržati vjetrove snažnije od 800 km/h.

Do 75 ljudi može bez problema preživjeti unutra više od pet godina. Hvaleći sve prednosti bunkera, Hall je istaknuo: "Ovaj projekt ima izvanredne prednosti jer dopušta članovima da budu dio historije, omogućava hladnoću raketne baze, zaštitu nuklearno ojačanog bunkera i karakteristike luksuznog stana. "

Moguće je kupiti mjesto u jednom od silosa, ali, očito, opcija preživljavanja kraja svijeta ima svoju cijenu - cijene se kreću između 1,5 milion dolara (2.6 miliona KM) do 4,5 miliona dolara (7,9 miliona KM ), da budemo precizni.

Dakle, dođe li kraj svijeta, bez brige ako ste milioner/ka... inače, sretno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije