Copernicus saopćio: Ovogodišnje ljeto najtoplije u historiji

1
Anadolija
Copernicus saopćio: Ovogodišnje ljeto najtoplije u historiji
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopćila je evropska Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

Globalne prosječne temperature od juna do augusta bile su 0,69 stepeni iznad prosjeka 1991-2020, premašivši prethodni rekord od 0,66 stepeni postavljen 2023. godine, prema klimatskom monitoru Evropske unije.

U Evropi je zabilježeno najtoplije ljeto u historiji, s temperaturama koje su porasle na 1,54 stepeni iznad prosjeka, premašivši prethodni rekord od 1,34 stepeni iz 2022. godine.

Pomozi.ba pokrenulo apel za Emila: Trpi bolove i može ostati nepokretan, a potrebno mu je 4.000 KM

Pomozi.ba pokrenulo apel za Emila: Trpi bolove i može ostati nepokretan, a potrebno mu je 4.000 KM

August 2024. je izjednačen s augustom 2023. i zabilježen je kao najtopliji august na svijetu, s prosečnom temperaturom zraka na površini od 16,82 stepena. Globalna prosječna temperaturna anomalija od početka godine (od januara do augusta 2024.) je 0,70 stepeni iznad prosjeka, što čini sve vjerovatnijim da će 2024. biti najtoplija godina u historiji, objavio je Copernicus.

"Tokom protekla tri mjeseca svijet se suočio s najtoplijim junom i augustom, najtoplijim danom u historiji i najtoplijim borealnim ljetom", rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess.

Upozorila je da će ekstremni događaji povezani s temperaturom kojima svjedočimo ovog ljeta samo postati intenzivniji, s još razornijim posljedicama za ljude i planetu, osim ako se ne preduzmu hitne mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije