Čime djeca širom svijeta časte Djeda Mraza: Neko ostavlja mlijeko i keks, neko pivo

Radiosarajevo.ba
Čime djeca širom svijeta časte Djeda Mraza: Neko ostavlja mlijeko i keks, neko pivo
Pixabay / Ilustracija

Amerika: Mlijeko i keks

U SAD-u djeca ostavljaju Djedu Mrazu čašu mlijeka i tanjur s kolačićima za okrjepu. No neke porodice odstupaju od ovog 'pravila' pa ostavljaju mrkvu, pizzu ili čak celer.

Australija: Pivo i kolačići

Iako i Australci Djedu ostavljaju kolačiće, oni čašu mlijeka mijenjaju hladnom čašom piva. Božić je u Australiji na ljeto pa bi zato čaša piva mogla biti upravo ono što Djedu najviše treba.

Irska: Guinness

Mnoge irske obitelji ostavljaju Djedu Božićnjaku bocu Guinnessa uoči Božića. Djeca obično stavljaju hladno pivo kraj drveta kako Djed ne bi dehidrirao.

Velika Britanija: Liker od višnje

Kao i u Australiji i Irskoj, djeca u Britaniji Djedu ostavljaju alkohol. Obitelji vjeruju da se Djed Božićnjak treba malo ugrijati na božićnu noć. Također je tradicija uz čašu vina poslužiti i komadić pite.

Holandija: Mrkva i sijeno

U nekim dijelovima Europe, poput Danske, Belgije i Holandije, djeca ne vjeruju da Djeda na sankama vuku jeleni. Oni misle da ga vuku konji, pa ostavljaju hranu za njih na Badnjak. Često ostavljaju mrkvu i sijeno kako bi konji dobili više energije.

Danska: Rižin puding

Djeca u Danskoj ne ostavlja ništa za Julemandena - danski termin za Djed Božićnjaka. Umjesto toga, djeca ostavljaju vilenjacima zdjelu rižinog puding. Oni vjeruju da ako ne ostave rižin puding, onda će ih vilenjaci gnjaviti cijelu večer.

Island: Hljeb u obliku lista

Na Islandu Božićno vrijeme traje 26 dana, a ima čak 13 Djedova koji djeci donose poklone i grickalice. Zauzvrat, djeca im ostavljaju laufabrauð, hljeb u obliku lista koji ima okus poput hrskavog vafla.

Francuska: Mrkva, keksi i cipele

Francuzi ne žele da je Djed Mraz gladan pa mu ostavljaju razne poslastice, poput keksa, kao i mrkve za jelene, prenosi MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije