Cijeli svijet se promijenio dok ga nije bilo: Čovjek kojeg su zaboravili u svemiru

Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet se promijenio dok ga nije bilo: Čovjek kojeg su zaboravili u svemiru
Foto: TASS / Sergej Konstantinovič Krikaljov

Dok je bio u svemiru, kozmodrom s kojeg je uzletio više nije bio u njegovoj domovini, grad u kojem je živio više se nije zvao Lenjingrad.

Dok je napravio 5000 krugova oko Zemlje, njegova država je postala manja za pet miliona kvadratnih kilometara.

No možda najbolja ilustracija raspada SSSR-a je njegova plaća: dok je odlazio – 600 rubalja je bilo jedno od boljih primanja u državi. Kada se vratio, nije bilo ni pola mjesečne zarade jednog vozača autobusa.

Sergej Konstantinovič Krikaljov, inženjer koji se odmah nakon studija zaposlio u ruskom konglomeratu Energija, već 1985., sa svega 27 godina, ostvario je svoj san i odabran je za kozmonauta. Počeo je s isrpljujućim treningom i 1988. leti na svemirsku stanicu Mir, prvu stalnu svemirsku stanicu i ponos sovjetskog svemirskog programa.

Nakon 151 dana, sletio je na Zemlju.

Počinje se pripremati za svoju drugu misiju. Planirano je da i ovaj put ostane više mjeseci, jer je kao inženjer trebao obaviti više poslova oko održavanja stanice i instaliranja novih instrumenata.

Poletio je 18. maja 1991.

Prvobitno je planirano da se vrati nakon dva mjeseca, no pristao je ostati do oktobra – u julu je trebao doći novi inženjer, no zbog nedostatka sredstava broj letova je reduciran.

A onda šok – ne samo za njega nego i za cijeli Sovjetski Savez. U agustu, KGB i ostali tvrdolinijaši iz partije pokušali su puč protiv zadnjeg predsjednika SSSR-a.

"Za nas kozmonaute je to bilo posve neočekivano", prisjećao se kasnije Krikaljov. "Nismo shvatali što se događa. U razgovorima smo pokušavali predvidjeti kako će to utjecati na naše osvajanje svemira."

"Nema novca za tvoj povratak”, rečeno je Krikaljovu. Kroz mjesec dana je dobio isti odgovor: država od njega traži da se malo zadrži u svemiru. Za mjesec dana isto. "Oni znaju da to za mene, za moje zdravlje nije lako. Ali država je sada u još težoj situaciji, i državni prioritet je uštedjeti novac", govorio je Krikaljov u intervjuu za Discover Magazine.

Krikaljov se mogao vratiti kući bez bilo čije pomoći, jer je na raspolaganju imao kapsulu “Raduga” za let u jednom smjeru. No njegov bi odlazak sa stanice Mir značio da se njen rad zaustavlja, jer drugog inženjera na stanici nije bilo.

Ostali su se vraćali, on je morao ostati jer je inženjer

Sergej Krikaljov je sa 311 dana ili 10 mjeseci provedenih u svemiru postavio svjetski rekord.

Drugim riječima, ostali članovi posade su se vraćali na Zemlju, a samo se Sergej kao jedini inženjer nije mogao vratiti, piše Russia Beyond.

Tek kad je Njemačka platila 24 miliona dolara kako bi njihov astronaut dobio priliku leta u svemir, odobreno je da se Rus vrati kući.

Dok je Krikaljov bio u svemiru, okolina grada Arkaliha gdje se prizemljio prestala je biti sovjetska zemlja i postala dio nezavisne republike Kazahstan.

Iz kapsule Sojuza izvukli su čovjeka na čijoj su uniformi bila četiri slova SSSR i crvena sovjetska zastava, "bijelog kao brašno i znojnog kao vlažno tijesto", pisali su mediji.

"Živio sam na teritoriju Rusije dok je ona bila u sastavu SSSR-a. Vratio sam se u Rusiju u sastavu Zajednice neovisnih država.", kazao je nekoliko dana poslije slijetanja na Zemlju.

Krikaljov će zatim dobiti orden Heroja Rusije, a kroz dvije godine će ponovo poletjeti u svemir kao prvi ruski kozmonaut u američkom šatlu.

A još nekoliko godina kasnije postat će i prvi ruski kozmonaut koji će ući u novu Međunarodnu svemirsku stanicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije