Čestice iz zagađenog zraka prvi put povezane sa rakom mozga

Radiosarajevo.ba
Čestice iz zagađenog zraka prvi put povezane sa rakom mozga
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

Novo istraživanje prvi put je povezalo nanočestice iz zagađenog zraka sa karcinomom mozga, piše britanski The Guardian.

Ultra sitne čestice (UFP) koje nastaju sagorijevanjem goriva, posebno u dizel vozilima, i veća izloženost zagađenju, značajno povećavaju šanse ljudi da obole od smrtonosnog raka.

Prethodna istraživanja su pokazala da nanočestice mogu ući u mozak i da mogu nositi kancerogene hemikalije.

Naučnici potvrdili: Udisanje zagađenog zraka uzrokuje moždani i srčani udar

Šef Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj (HNS) upozorio je na "zdravstvenu opasnost" zagađenoga zraka jer su nove brojke otkrile da stotine djece i odraslih pate od srčanoga i moždanoga udara ili teških napada astme zbog navedena zagađenja. Istraživači, koji su obišli devet gradova u Engleskoj, potvrdili su i povezanost zagađenja zraka i raka pluća, prenosi BBC.

Rak mozga je rijedak, a naučnici su izračunali da je porast izloženosti zagađenju otprilike ekvivalentan prelasku iz mirne gradske ulice u prometnu dovodi do još jednog slučaja raka mozga na svakih 100.000 izloženih ljudi.

"Ekološki rizici poput zagađenja vazduha nisu veliki po obimu - njihov značaj dolazi zbog toga što su svi u populaciji izloženi", rekao je Scott Weichenthal, sa Univerziteta McGill u Kanadi, koji je vodio studiju.

„Dakle, kada množite te male rizike sa puno ljudi, odjednom može biti puno slučajeva. U velikom gradu to bi mogao biti značajan broj, posebno s obzirom na činjenicu da su ti tumori često smrtonosni. "

Istraživanje je analiziralo medicinsku dokumentaciju i izloženost zagađenju 1,9 miliona odraslih Kanađana od 1991. do 2016. Takve velike studije pružaju snažne dokaze, iako ne uzročno-posljedično. Weichenthal je rekao da je veza između raka mozga i nanočestica "iznenađujuće dosljedna", ali kako je ovo prvo istraživanje, važno je da ga drugi istraživači repliciraju.

Otkrivanje obilnih toksičnih nanočestica od zagađenja zraka u ljudskim mozgovima izvedeno je 2016. Sveobuhvatnim globalnim pregledom 2019. godine zaključeno je da zagađenje zraka može štetiti svakom organu i gotovo svakoj stanici u ljudskom tijelu.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije