Čemu služe dugmad na rukavima sakoa?

0
Radiosarajevo.ba
Čemu služe dugmad na rukavima sakoa?
Foto: Pixabay / Dugmad na sakou

Gotovo na svim sakoima postoje dugmići na rukavima, iako mnogi ne znaju koja je njihova svrha.

Dugmići na rukavima imaju dugu historiju iza sebe, iako ne postoji tačno objašnjenje, godinama vladaju dvije uobičajene teorije.

Prva je vojna teorija. Ova priča o porijeklu vjeruje da su uključivanje dugmadi na vojnim blejzerima naredile kraljevske i političke ličnosti, poput kraljice Elizabete i Napoleona Bonapartea. Njihov navodni razlog za dugmad na rukavima bio je da spriječe vojnike da koriste svoje rukave kao način za čišćenje nosa, usta i rana.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Korisni savjeti: Kako oprati farmerke, a da ne izblijede

Korisni savjeti: Kako oprati farmerke, a da ne izblijede

Moćne ličnosti su navodno smatrale da trupe prljavih rukava ne čine vojsku pretećeg ili privlačnog izgleda, pa su dugmad bila prišivena na krajeve rukava kako bi se spriječilo da vojnici pokvare svoje uniforme. Dakle, prema ovoj teoriji, dugmad su korištena da bi se osiguralo da vojnici budu čisti i da poštuju svoju uniformu.

Druga ideja o porijeklu dugmadi na sakoima bila je da se na taj način olakšavaju fizički poslovi. Nekada su jakne bile uobičajeni odjevni komad za muškarce koji su ga svakodnevno nosili, ne samo ako su bili u uniformi ili išli na sastanak.

Dakle, ova teorija sugeriše da je uključivanje dugmadi bilo zbog toga što je jakne učinilo pristupačnijim i oslobađajućim za ruke muškarca kada je obavljao napornije aktivnosti. Podizanje teškog tereta u uskim rukavima bilo je otežavajuće, tako da su dugmad omogućavala muškarcima da mogu da rade svoj posao, a da se ne osećaju stegnuto.

14 pravila odijevanja: Do kud treba sezati kravata, a koliki dekolte je ok?

14 pravila odijevanja: Do kud treba sezati kravata, a koliki dekolte je ok?

Osim toga, iako se dugmad i danas uveliko nalaze na krajevima rukava, možda ste primjetili da neka dugmad nemaju rupu kroz koju treba da prođu.

Zašto je to tako? Zahvaljujući svijetu brze mode, proizvođači su shvatili da bi se stavljanjem rupica za dugmiće, ljudi teže prilagodili odjeći. Ukoliko su dugmići lažni, svako može znatno lakše da skrati ili suzi rukave, piše Nportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije