Britanci sve više kupuju second-hand garderobu

Radiosarajevo.ba
Britanci sve više kupuju second-hand garderobu
Arhiv / Ilustracija

U Ujedinjenom Kraljevstvu se sve više kupuje second-hand odjeća.

Prodaja ove odjeće preko eBaya je porasla za 15 posto u posljednjih pet godina, navode iz Svjetskog ekonomskog foruma.

U jednoj od sedam trgovina u Londonu se prodaje second-hand odjeća.

Prodaja u četiri hiljade britanskih trgovina ove garderobe je porasla za devet posto u 2018. godini. Time je prikupljeno 383 miliona dolara (više od 674 miliona i 500.000 maraka) za rad dobrotvornih organizacija u navedenoj godini.

Prodaja polovnih stvari često raste u vrijeme ekonomske nesigurnosti. Ali, raste i svijest o uticaju tekstilne industrije na okoliš.

Organizacija Oxfam tvrdi da se svake godine sačuva količina odjeće čija je težina jednaka težini Eiffelovog tornja. Međutim, 11 miliona komada odjeće se godišnje baci u Ujedinjenom Kraljevstvu. Količina vode koja se potroši za proizvodnju jedne majice ili farmerica jednaka je onoj koju jedna osoba popije za 13 godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo je najveći izvoznik second-hand garderobe. Iz ove zemlje je 2018. izvezena garderoba u vrijednosti od 541 miliona dolara (više od 952 miliona i 800.000 maraka) u Ganu, Poljsku i Pakistan, istakli su iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije