Brevik - butik za neonaciste

Radiosarajevo.ba
Brevik - butik za neonaciste

U njemačkom gradiću Chemnitzu pojavila se trgovina jezivog imena – Brevik. Radi se o dućanu njemačke modne marke Thor Steinar koju obožavaju neonacisti. Ime je izazvalo zgražanje jer je jasna aluzija na prezime masovnog ubice, norveškog neonacista Andersa Behringa Breivika, premda zvaničnici Thor Steinara tvrde da su radnju nazvali po malom norveškom gradu.

Breivik je ljetos skrivio smrt 77 ljudi, najprije postavivši bombu u Oslu, a potom pobivši mladež Radničke partine na otočiću Utoya.

Thor Steinar je već natjeran na zatvaranje svojih trgovina u Hamburgu, Magdeburgu i Leipzigu, a u Chemnitzu se radnja održala. U tom gradiću u pokrajini Saksoniji, nedaleko od Zwickaua, bila je utvrda neonacističke bande odgovorne za najmanje deset ubojstava.

"Ovaj skandalozni naziv pokazuje novu stranu agresije desno orijentiranog ekstremizma i spremnosti na nasilje Thor Steinera", izjavila je Hanka Kliese, saksonska zastupnica socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije