Brazil, zemlja s najboljom zabavom na planeti

Radiosarajevo.ba
Brazil, zemlja s najboljom zabavom na planeti


Ako želite upoznati nove kulture, vidjeti lijepe žene, karneval, prašume Amazona, dugačke pješčane plaže, minijaturne bikinije, Bossa Novu, vrhunski fudbal, sambu, Rio... Brazil je idealna zemlja za vas.

Predivan grad

Rio de Janeiro, ili Sidade Maraviloza (predivan grad) obuzeće vas svojom ljepotom i učiniti da se u toku karnevala i sami osjećate njegovim stanovnikom. Boje, zvukovi, ritam i vitalnost sinonimi su za karneval, i u to vrijeme se čini da cijela zemlja stoji dok predivne plesačice u oskudnim kostimima plešu uz ritam sambe.

Rio je jedini grad gdje su sirotinjska naselja na brdima oko grada, odakle je i najbolji pogled, dok bogati sloj stanovništva živi u podnožju.

Veoma gostoljubiv narod

Pored svih ljepota koje Brazil nudi, tu zemlju vrijedi posjetiti i zbog naroda, koji će vas iznenaditi svojom jednostavnošću, voljom, nadom, gostoljubivošću i radošću svakog pojedinca, prenosi Kurir.

Odlična hrana

Kuhinja Brazila je raznovrsna, baš kao i njegova geografija i kultura. Nacionalno jelo Brazila je feižoada, sočno dinstano jelo od crnog pasulja, svinjetine (ušiju, koljenica, odrezaka, kobasica) i sušene govedine. Služi se s rižom i ukrašava povrćem i isječenom narandžom. Govedinu može zamijeniti piletina ili riba. Obavezno probajte i južnobrazilsko vino, koje važi za jedno od najkvalitetnijih na svijetu.

Prelijep krajolik

Veomo je malo gradova koji se mogu pohvaliti prirodnim ljepotama koje posjeduje Rio. Od slikovitih planina prepunih tropskom vegetacijom do čarobnih pješčanih plaža Kopakabane, Ipaneme, Leme i Leblona uz obalu Atlantskog okeana, Rio će vas očarati svojom ljepotom. Šećerna glava - brdo sa 38 metara visokom statuom Isusa Krista, izlet na tropska ostrva i najljepši zalazak sunca samo su neke od atrakcija koje se tamo mogu vidjeti i doživjeti.

Južnoamerička čuda

Šetnja najznačajnijim kolonijalnim arhitektonskim kompleksom - okrugom Pelorino, ostavit će snažan dojam na vas. Salvador je idealna polazna tačka za odlazak na tromeđu Argentine, Paragvaja i Brazila, slapove Iguasu, koji predstavljaju jedno od najvećih prirodnih čuda Južne Amerike. Tura obuhvata i vožnju ekološkim vozom do Đavoljeg ždrijela, najimpresivnijeg dijela slapova.

Pluća svijeta

Amazon, rijeka duga 6.400 km, najveća je na svijetu i zovu je Rio-mar (na portugalskom „rijeka-more“). Njena širina dostiže od 11 km u sušnom do 45 km u kišnom periodu.

Usred prašume, na rijeci Rio Negro, moderan je grad Manaus, u kojem živi dva miliona ljudi. Tokom izleta možete istražiti nekoliko kilometara džungle, videti divlje orhideje i divovsko drveće, oprobati se u ribolovu na pirane, voziti se kanuom i slikati blizu krokodila.

Neke od ljepota ove predivne zemlje možete vidjeti u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije