Bračni par iz Cazina spasio jastrebove od smrzavanja

Anadolija
Bračni par iz Cazina spasio jastrebove od smrzavanja
Cazinski bračni par Zinaida i Haris Toromanović spasio je od ugibanja dva promrzla jastreba koje su tokom šetnje u ponedjeljak pronašli u skoro zaleđenom potoku.

U ponedjeljak oko 20 sati, kako su kazali, Haris i Zinaida Toromanović su u skoro zaleđenom Čajinom potoku pronašli dva promrzla jastreba. Unijeli su ih u porodičnu kuću u naselju Žegar u Cazinu i smjestili pored peći.

"Bili su jako hladni, skoro nepokretni. Pomislila sam da će uginuti. Posušili smo im perje fenom za kosu. Nakon toga su počeli da kljucaju sve oko sebe. Vjerovatno zbog visokog snijega nisu mogli doći do hrane. Suprug i ja smo ih hranili mljevenim mesom. Nevjerovatno je koliko mogu pojesti i, iako grabljivice, bili su jako mirni", kazala je Zinaida Toromanović.

Ptice su cijelu noć provele pored peći, smještene u korpi za veš. Ujutro su jastrebovi, kako je kazala Toromanović, već bili potpuno oporavljeni, počeli su da izlaze iz korpe i traže izlaz napolje. 

"Bili su tako snažni kada sam ih puštala. Izgrebali su me po rukama, ali bilo mi je važno samo da se oporave. Djeca su bila presretna što su spašeni. Oni su napravili video i fotografije", kazala je Toromanović uz poruku da u hladnim zimskim noćima posebnu pažnju treba posvetiti životinjama te, ako postoji mogućnost, spriječiti njihovo ugibanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije