Bivša seksualna radnica postala počasna dama novozelandskog Ordena časti

Radiosarajevo.ba
Bivša seksualna radnica postala počasna dama novozelandskog Ordena časti
Screenshot / Catherine Healy

Catherine Healy, bivša seksualna radnica, postala je počasna dama novozelandskog Ordena časti. Kada je policija Novog Zelanda uhapsila Catherine Healy dok je vodila bordel u Wellingtonu tokom 80-ih godina, bilo je naprosto nemoguće zamisliti da će njeno zalaganje jednog dana prepoznati kraljica.

"Nismo ni pomišljali na to“, rekla je Healy za Guardian. Healy i njene kolege seksualni radnici se već godinama bore protiv stigme koju njihovo zanimanje nosi, pritom se bore i za veća prava i priznanja.

U ponedjeljak je Healy postala počasna dama novozelandskog Ordena časti zbog svojih zasluga za prava seksualnih radnika. Njeno ime je na listi onih koji su počašćeni zbog svojih zasluga, a sve to u čast rođendana britanske kraljice Elizabete II. 

Napominje da se sjeća da su oni davno čitali vijesti o njima, ali da novinari nikada nisu pričali s njima te da je to bilo ponižavajuće. Sada se to sve promijenilo, rekla je Healy.

Pomogla je, u saradnji s političarima, da se formira Nacrt zakona da se dekriminalizira njihov posao i da se zaštite prava seksualnih radnika.

„Sada se drugačije razmišlja jer sjedimo sa policijom za stolom i zajedno planiramo kako zaštititi seksualne radnike i kako omogućiti da radnici prijave seksualno nasilje“, rekla je Healy.
Inicijalno motivacijski razlog napretka na ovom polju je bila HIV prevencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije