Bio je seosko dijete, učitelj, a zatim je postao milijarder

Radiosarajevo.ba
Bio je seosko dijete, učitelj, a zatim je postao milijarder
Foto: Pixabay / Ilustracija

Indijac Byju Raveendran je nekada bio učitelj, a sada je milijarder i to zahvaljujući mobilnoj aplikaciji, piše američki poslovni magazin Bloomberg.

U proteklih sedam godina vrijednost aplikacije Think & Learn je dosegla iznos od 10,5 milijardi maraka. Mjesec dana ranije je vrijednost porasla za više od 263 miliona maraka.

Postoji mogućnost da će kompanija u čijem je vlasništvu aplikacija početi poslovati s Walt Disneyjom u cilju proširenja na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj 37-godišnji učitelj je poručio da želi doprinijeti razvoju obrazovanja u Indiji. Kako je kazao, novom aplikacijom koja će nastati u saradnji s Disneyjem će djeca moći učiti matematiku i engleski jezik. Sadržavat će animirane videozapise, igre i interaktivne kvizove.

Bloomberg je podsjetio da je Indija jedna od zemalja u svijetu gdje je sve više bogatih ljudi. Jedan od njih je i Raveendran koji je to postao zahvaljujući internetu. Edukacija preko interneta je brzorastuća industrija. Procijena je da će u Indiji njena vrijednosti do 2020. godine biti preko deset milijardi maraka.

Očekuje se da će bogatstvo ovog učitelja do marta 2020. godine porasti za 763 miliona maraka.

Kako je naveo američki poslovni magazin, Raveendranovu je odrastao na selu na južnim obalama Indije. Njegovi roditelji su bili učitelji. Bio je nemiran učenik, a često je učio kod kuće. Nakon što je postao inžinjer, otvorile su mu se brojne prilike.

Prije osam godina je napravio stranicu Think & Learn kojom je pružao online edukaciju. Četiri godine poslije je napravio mobilnu aplikaciju koja je imala istu svrhu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije