Bilo je divno i iznenađujuće: Utjecajna političarka priznala da je panseksualka

BBC
Bilo je divno i iznenađujuće: Utjecajna političarka priznala da je panseksualka
Foto: BBC / Layla Moran

Layla Moran, kandidatkinja za predsjednicu britanske Liberalno demokratske stranke, saopćila je da je panseksualka i da je u vezi sa ženom, izvještava BBC.

Zastupnica u britanskom parlamentu, koja je do sada bila u vezama samo sa muškarcima, rekla je za sajt PinkNews, da je u vezi sa portparolkom stranke Rosy Cobb.

Panseksualnost je seksualna privlačnost prema ljudima svih polova i rodnih identiteta. Istovremeno, Moran je kritikovala britanski parlament kao "čudno, nazadno mjesto" za pripadnike LGBT populacije.

Ona je kazala i da joj je bilo malo teže da prizna koleginicama i kolegama, nego porodici. Moran je na Twitteru objavila zajedničku fotografiju sa Cobb, uz potpis – "jednostavno srećne".

"Sa jedne strane bilo je divno, ali sa druge, iznenađujuće to kako sam se ranije identifikovala", navela je ona.

Sada je došlo vrijeme da govori o tome, jer je postala zastupnica i mnogo vremena provodi u razgovoru sa zajednicom, objašnjava Moran.

Porodica i prijatelji su joj pružili podršku, ali su joj neki rekli da bi veza sa ženom mogla da nanese štetu njenoj karijeri.

"Definitivno, to ne bi rekli da je u pitanju muškarac", dodala je ona.

Moran je pokušala i da pojasni šta znači izraz panseksualnost.

"Za mene, to znači da nisu važni fizički atributi osobe u koju se zaljubite, već to kakva je ta osoba", ističe Moran.

Panseksualnost se razlikuje od biseksualnost, ali se međusobno ne isključuju i ljudi mogu istovremeno da budu i jedno i drugo, navodi se na sajtu britanske LGBT Fondacije.

"Ako ste biseksualni, to znači da vas ne privlače osobe samo jednog roda. Kada ste panseksualni, privlače vas svi ljudi, bez obzira na rod. Panseksualnost se nalazi ispod kišobrana biseksualnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije