Biljke osjete kada ih jedemo

Radiosarajevo.ba
Biljke osjete kada ih jedemo
Pixabay / Ilustracija
Nije novost da biljke posjeduju rudimentarnu inteligenciju.

Novo istraživanje Univerziteta u Missuriju pokazalo je i da biljke mogu da osjete kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto, piše Business Insider.

Ovo istraživanje sprovedeno je na vrsti biljke arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokule i kelja, te biljci koja je veoma popularna među naučnicima zato što ima cijeli sekvenciran genom, te je odlično istražena zbog čega naučnici veoma dobro poznaju kako ona funkcionira.

Naučnici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusjenice jedu listove ove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu da na neki način čuju i osjete vibracije. Rezultati su ih iznenadili.

Uočili su kako ove biljke proizvode blago toksična ulja gorušice koja zatim transportuju kroz lišće u nadi da će tako otjerati grabljivce, te su zaključili kako biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osjete ili čuju vibracije gusjenice.

Naučnici su ih testirali samo puštanjem snimka gusjenice kako jede lišće, a ove biljke su proizvele veću količinu toksina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije