Big Ben prestaje kucati 21. augusta

Anadolija
Big Ben prestaje kucati 21. augusta
EPA / Ilustracija
Londonski Big Ben, najveći četverosatni sat na svijetu, prestat će se oglašavati u naredne četiri godine zbog radova na rekonstrukciji čuvenog satnog tornja.

Zvono unutar sata na sjevernom dijelu Westminsterske palače prestat će se oglašavati od 21. augusta, a čekići, koji su udarali o zvono u posljednjih 157 godina bit će skinuti. 

Zvono će se i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je obilježavanje Nedjelje sjećanja (Remembrance Sunday). 

Obnova Big Bena koštat će britansku vladu 29 miliona funti (38 miliona dolara), a radovi će obuhvatiti rekonstrukciju satnog tornja nazvanog po kraljici Elizabeti II.

Steve Jaggs, koji radi na održavanju Big Bena, izjavio je da će dio po dio mehanizma biti demontiran, a četiri sata će biti očišćena i popravljena.

Big Ben se nekoliko puta u svojoj 157 godina dugoj historiji prestao oglašavati, ali suspendovanje njegovog mehanizma na četiri godine će biti najduži zastoj od početka njegovog rada.

Nakon izgradnje sahat-kule u neogotičkom stilu, mehanizam sata završen je 1854. godine nakon čega je 7. septembra 1859. godine sat zvanično počeo sa radom. Big Ben tako dugi niz godina važi za najtačniji sat na svijetu, a zvuk njegovog zvona koristi se u mnogim satovima širom svijeta.

Često nazvan "veliki gospodin", Big Ben je simbol Engleske i njenog glavnog grada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije