Biće opet lijep: Kinezi pomažu obnovu mosta proslavljenog u filmu Hajrudina Krvavca

J. M.
Biće opet lijep: Kinezi pomažu obnovu mosta proslavljenog u filmu Hajrudina Krvavca
/ Foto: wiki/imdb
"Šteta, bio je to lijep most", izgovaraju skoro istovremeno glavni akteri na kraju kultnog filma 'Most' u režiji Hajrudina Šibe Krvavca.

Malo je poznato da radnja filma 'Most' ima utemeljenje u stvarnim događajima, zapravo predstavlja  malo slobodniju interpretaciju zbivanja iz ratne 1942.

U centru zbivanja je most na Đurđevića Tari, u Crnoj Gori, na prostoru između Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja. Kao i u filmu, partizani su i u stvarnosti 1942. onesposobili most, uz pomoć inžinjera Lazara Jaukovića.

Za razliku od filma gdje su glavni negativci njemački fašisti, u ratu su most na Đurđevića Tari kontrolirali Italijani koji su strijeljali inžinjera Jaukovića. Također, Jauković nije konstruktor mosta nego je to djelo arhitekte Mijata Trojanovića.

Nakon rata, most na Đurđevića Tari 1946. je obnovljen, da bi 23 godine kasnije poslužio kao mjesto na kojem je snimljen kultni bosanskohercegovački film.

Godine 1978. na Đurđevića Tari snimljen je još jedan poznati film – Snaga 10 Navarona – nastavak kultnih Topova s Navarona.

Nažalost, most na Đurđevića Tari – imresivnu građevinu dužine 365 metara, na pet lukova – nagrizao je zub vremena. Zato je Vlada Crne Gore odlučila je obnoviti jedan od najznačajnijih infrastrukturnih, kulturno-historijskih i turističkih objekata u državi.

Danas je saopćeno da je Narodna Republika Kina odlučila izdvojiti 20 miliona kineskih juana (oko 5,2 miliona KM)  za projekt rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari. Nimalo slučajno, Hajrudin Šiba Krvavac, režiser filma Most je jedan od najslavnijih sineasta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije