Belka, napušteni pas koji je ujedinio Novi Beograd

Radiosarajevo.ba
Belka, napušteni pas koji je ujedinio Novi Beograd

S psima je stvar jasna: ako im date ljubav i pažnju, oni će vam višestruko uzvratiti dobrim. Pas je s razlogom najbolji čovjekov prijatelj, pratilac, pomoćnik i ravnopravan član porodice.

Priča je slična i sa Belkom, kujicom koja danas ima 14 godina, a koja je cijeli svoj život provela u naselju Paviljoni na Novom Beogradu, uživajući ljubav i pažnju stanara.

 

Belka je, kao i mnogi psi koji kasnije postaju tzv. "psi lutalice", napuštena još kao kuče u zimu 2000. godine, a na istom mjestu je ostala punih 14 godina. Svih tih godina, dobri ljudi iz kvarta su je hranili, mazili, vodili veterinaru kad je to bilo potrebno, i sterilisali.

Jednostavno, ovdje svi poznaju i vole Belku, a pored nje se brinu za još nekoliko pasa u kvartu, mada niti jedan nije tu toliko dugo kao ona.

Belka hladne zimske dane provodi u toplini doma kod nekog od komšija, ali stanari kažu da potpuno udomljavanje ne bi podnijela jer je naučila biti slobodna.

 

Ljubav prema Belki stanari kvarta Paviljoni nedavno su ovjekovječili na poseban način: napravili su mural u njenu čast, izvijestili su beogradski mediji prije nekoliko dana.

Svaka čast i hvala ljudima čija su srca dovoljno velika da u njih prime i ulične pse!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije