Bebe vide stvari koje odrasli ne primjećuju

Radiosarajevo.ba
Bebe vide stvari koje odrasli ne primjećuju
Facebook / Ilustracija
Tromjesečne i četvoromjesečne bebe imaju jednu zanimljivu sposobnost, ali je gube već u petom mjesecu.

Razlog za to je što, kako sazrijeva, mozak uči razliku između toga šta je dovoljno važno da bi bilo primijećeno, piše National Geographic.

Istraživanje japanskih naučnika sprovedeno je nad 42 bebe starosti između tri i osam mjeseci. S obzirom na to da njihovi mali saradnici ne mogu da govore, istraživali su percepciju slika pratili na osnovu toga koliko dugo bebe posmatraju neku sliku. Ranije istraživanja su pokazala da beba, kad vidi nešto što je za nju novo, duže posmatra, dok predmeti koji su joj poznati dobivaju tek letimičan pogled.

Razlika u vremenu posmatranja predmeta pokazala je da djeca stara tri i četiri mjeseca primjećuju razlike u intenzitetu piksela i da su manje impresionirana razlikama u vrsti površine, odnosno u tome da li je ona svjetlucava ili mat i sl. Međutim, između sedmog i osmog mjeseca, njihov vid postaje sličniji vidu odraslih. Tim naučnika je ove rezultate objavio u magazinu Current Biology.

Stručnjaci ovu promjenu nazivaju perceptivnim sužavanjem, a ona podrazumijeva da se pažnja usmjerava na nešto određeno dok se druge razlike ne primjećuju. Nešto slično tome je otkriveno i u ranijem istraživanju koje je pokazalo da japanske bebe u prvim mjesecima života razlikuju glasove r i l, ali već u šestom mjesecu to nije slučaj. Naime, ova diferencijacija u japanskom jeziku ne postoji, pa djeca, s obzirom na to da joj nisu izložena, i sama prestaju da prave tu razliku.

Također, jedno istraživanje je pokazalo da bebe mlađe od šest mjeseci prepoznaju različite majmune na osnovu njihovih lica dok djeca stara devet mjeseci tako prave razliku samo između ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije