BBC prvi put snimio kamp za "reedukaciju muslimanskih ekstremista"

Radiosarajevo.ba
BBC prvi put snimio kamp za "reedukaciju muslimanskih ekstremista"
Foto: BBC / Printscreen

BBC je prvi put snimio reportažu unutar golemog sistema kampova visoke sigurnosti u kojima je navodno više od milion Ujgura, kineske muslimanske manjine u pokrajini Ksindžiang.

No kineski režim insistira na tome da se ne radi o zatvorima, već o školama, i to za reedukaciju ekstremista.

"Oni su zahvaćeni religioznim ekstremizmom. Naša svrha je riješiti se njihovih ekstremističkih misli."

No što više BBC-jevi reporteri postavljaju pitanja, što više dokaza pokušavaju sami pronaći o tome što se u ovim kampovima zaista događa, to više pitanja izranja.

"Dok stotine hiljada muslimana nestaju u divovskim sigurnim ustanovama, Kina je počela unutra uvoditi odabrane novinare. Ovo je ono što želi da svijet vidi i što nudi kao dokaz da to nisu zatvorenici, nego učenici koje se uz njihov pristanak udaljava od ekstremizma", kaže reporter uz snimke mladića i djevojaka koji koordinirano plešu neku vrstu narodnog plesa, prenosi Index.

"Jeste li bili osuđeni za zločin?" pita reporter John Sudworth jednu djevojku. "Nisam počinila zločin, samo sam napravila pogrešku", odgovara ona.

"Koliko se često možete moliti ovdje?" pita reporter mladića. "Kineski zakoni definiraju škole kao javna mjesta. A na javnim mjestima religiozne aktivnosti nisu dozvoljene", odgovara on.

No drugi kampovi u kojima su bodljikava žica i tornjevi i dalje na mjestu, ne izgledaju nimalo kao škole, a reporterska ekipa brzo je potjerana kad ih je pokušala snimiti. 

Kina opravdava svoj zabrinjavajući program "reedukacije" odgovorom na desetljeća separatističkog nasilja. No Ujguri, Kazaci i drugi pripadnici manjina završavaju u logorima i zbog potpuno bezazlenih uvjerenja i ponašanja.

"Želimo promijeniti njihove religiozno ekstremističke misli kako bi pronašli posao nakon diplome", kaže Buayxiam Obliz iz centra za obrazovanje i obuku Moyu. 

"Mi bismo to nazvali ispiranjem mozga", kaže joj Sudworth. "Ne mijenjamo njihove misli potpuno. Uklanjamo samo ekstremističke elemente", odgovara mu ona. 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije