Avanture jedne žabe: Od Kine do Južne Afrike

Radiosarajevo.ba
Avanture jedne žabe: Od Kine do Južne Afrike

Izdržljivost jedne kineske žabe, koja je preživjela prekookeansku plovidbu zarobljena na jednom brodu, zadivila je mnoge Južnoafrikance od kojih je dobila tretman dostojan svjetskih zvijezda.

Žaba je u Kini uskočila u porcelanski svećnjak i ostala zarobljena u njemu sve dok brodski tovar nije iskrcan u Kejptaunu.

Žaba, nazvana Jack Be Nimble, imala je prvoklasni tretman, po povratku je smještena u providnu plastičnu posudu u pilotskoj kabini, u pratnji inspektora za zdravlje životinja.

Zvaničnici u Južnoj Africi, nakon što su je pronašli, prvo su planirali da uspavaju žabu, strahujući da bi mogla da nanese štetu ako bi je pustili u divljinu. Žaba je, ipak, spašena u posljednjem trenutku. Letom južnoafričke aviokompanije "Mango erlajns", u petak je prenesena u utočište za životinje u Johanesburgu.

Dvosatni let bio je mnogo lakši za tog svjetskog putnika od višenedeljnog putovanja dugog hiljade kilometara preko Indijskog okeana. Po slijetanju u Johanesburg, žaba je izvađena iz svoje kutije radi fotografisanja, u stilu filmskih zvijezda.

Pjegavo-braon žaba pripada azijskoj zlatnoj vrsti, koja se razmnožava tokom sezone monsuna. Vjeruje se da je preživjela putovanje iz Kine tako što je očvrsnula kožu da bi spriječila da se osuši, kao i usporavanjem disanja i otkucaja srca. Žabu je u svijećnjaku primetio uplašeni kupac, kada je vidio njenu nogu kako viri iz svjećnjaka.

Kako su objavileNezavisne, žaba će u svom novom domu u kompleksu za zabavu Montekasino u Johanesburgu ostati u karantinu narednih nekoliko sedmica, a najavljeno je da će sljedećeg mjeseca biti izložena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije