Australijski sud: Preživjelom od napada morskog psa vratite zub napadača

0
Radiosarajevo.ba
Australijski sud: Preživjelom od napada morskog psa vratite zub napadača
FOTO: Facebook / Chris Blowes

Australijski surfer Chris Blowes 2015. je ostao bez noge nakon što ga je u Južnoj Australiji napala velika bijela ajkula. Deset dana je bio u komi. Nesreća se dogodila u zalivu Fishery kada ga je životinja dužine 5.5 metara napala s leđa.

"Malo se poigravao sa mnom, a na kraju me povukao za nogu", izjavio je za BBC.

Spasili su ga dvojica prijatelja koji su ga izvukli na obalu i odveli u bolnicu.

Chris Blowes - undefined

FOTO: Facebook: Chris Blowes

"Srce mi je potpuno stalo i morali su me nekoliko puta oživljavati dok nisam počeo pokazivati znakove života", rekao je.

Zub morskog psa ostao je zaglavljen u njegovoj surferskoj dasci. S obzirom da je morski pas u Australiji zaštićena životinja policajci su uzeli zub. Naime, Zakonom o upravljanju ribarstvom zabranjeno je posjedovanje dijelova tijela zaštićenih vrsta. Napadnuti surfer tvrdi kako je nekoliko puta pitao policiju da mu vrate zub, ali ništa se nije dogodilo sve dok se lokalni političar nije zainteresovao za njegov slučaj. Tek onda je, nakon šest godina prave bitke, dobio dugo željeni "suvenir".

"Zaglavio se u mojoj dasci. Nikad ne bih ubio morskog psa zbog njegovog zuba. Ali ovaj mi je uzeo nogu. Ne vidim zašto ja ne bih uzeo njegov zub", ističe Blowes

Ovo je prvi put u istoriji Australije da je država priznala izuzeće od zakona.

David Basham, ministar za primarnu industriju i regionalni razvoj rekao je da je to najmanje što su mogli učiniti.

"Chris je očito prošao kroz ogromnu traumu i želio sam vidjeti možemo mu li ikako pomoći" , rekao je.

Surfer kaže kako zub čuva u kući u kutiji, a nosi ga sa sobom i kada ide držati motivacijske govore o napadu. "Ovo će biti dobar suvenir koji ću moći pokazati svojim unucima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije