Asteroid će prići Zemlji bliže od TV satelita

Radiosarajevo.ba
Asteroid će prići Zemlji bliže od TV satelita


Mali asteroid će iduće sedmice proći pored Zemlje bliže od TV satelita koji kruže oko planete, bez šanse za udar, izjavili su iz NASA-e.

Asteroid pod nazivom 2012 DA14 su otkrili astronomi amateri u Španiji. Asteroid je veličine oko 46 metara, što je veličina olimpijskog bazena. Predviđa se da će 15. februara prići Zemlji na rastojanje od 27.520 kilometara.

To će biti najbliži "susret" u zadnjih 15 godina koliko astronomi posmatraju prolazeće objekte. TV, vremenski i komunikacijski sateliti kruže oko Zemlje 800 kilometara više, a Mjesec je 14 puta dalje.



Vrijeme u koje će asteroid najbliže proći pored Zemlje bit će 8:24 sati, a pošto će tada u Evropi biti mrak astronomi amateri će ga moći vidjeti svojim teleskopima.

DA 14 će protutnjati nebom 13 km u sekundi. Pri toj brzini udarac u zemlju bi proizveo udar silom od 2,4 miliona tona dinamita. Zadnji put se to desilo 1908. godine kad je asteroid (ili kometa) eksplodirao iznad Sibira oborivši drveće u krugu od 2.150 kvadratnih kilometara.

"Iako ne bi izazvao globalnu katastrofu, ako udari u Zemlju mogao bi uticati na cijelu jednu regiju", rekla je Lindey Johnson iz NASA-inog odjela za posmatranje objekata u blizini Zemlje.

Prije otprilike 66 miliona godina, asteroid prečnika 10 kilometara udario je u područje danas poznatije kao Yucatan u Mexicu i doveo do izumiranja dinosaurusa i većine biljnog života na planeti.

Nešto veličine DA 14 pogađa zemlju svakih 14.000 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije