Arap na čelu izraelske banke koja olakšava naseljavanje Jevreja u Palestini

Radiosarajevo.ba
Arap na čelu izraelske banke koja olakšava naseljavanje Jevreja u Palestini
Foto: EPA-EFE / Leumi Bank Israel

Odluka da se Samer Haj Yehia imenuje za predsjednika Uprave jedne od najvećih banaka u Izraelu - Leumi Banke izazvala je brojne reakcije u ovoj bliskoistočnoj zemlji, piše Jutarnji list.

Razlog zbog koje su uslijedile reakcije jeste što je Yehia prvi Arap koji je postavljen za jednog od čelnika banke koja je osnovana zbog lakšeg naseljavanja Jevreja u Palestini.

Da Yehia obnaša ovu funkciju odlučeno je zbog toga što je riječ o briljantnom ekonomisti, istakao je The Times of Israel.

Njegova porodica je starosjedilačka, a mnogi od njih su intelektualci. Otac Muhamed je bio jedan od prvih arapskih studenata u Tel Avivu, a majka je bila nastavnica. Stariji brat Saleem je kardiohirurg u Škotskoj, a mlađi brat Rani je šef finansija u Slobodnoj trgovačkoj zoni u Jordanu.

Leumi Banka je osnovana finansijskim sredstvima cionista iz Ujedinjenog Kraljevstva 1902. godine, istakao je Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije