Araknofobija u Sidneyu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Araknofobija u Sidneyu (VIDEO)

Sidneyski pogrebni pauk

Izuzetno otrovni Sydneyski pogrebni pauci (Atrax robustus) slični tarantulama napravili su pravu invaziju na predgrađa najvećeg australskog grada Sydneya. Stručnjaci vjeruju da bi ova invazija jednog od najotrovnijih paukova svijeta mogla biti posljedica klimatskih promjena – dugog sušnog razdoblja nakon kojeg su uslijedile obilne kiše.

"Mislim da bi klimatske promjene mogle imati neke veze s tim. Ove godine vrijeme je bilo vlažnije i hladnije pa su se pauci razmnožili", rekao je Rex Gilroy koji radi na hitnoj telefonskoj liniji za dojavu o otrovnim paucima.

Mary Rayner, upravnica Australskog parka za gmizavce, u kojem postoji laboratorij za mužnju otrova (radi proizvodnje protivotrova), kaže kako su prije Božića imali samo dva primjerka, dok ih danas imaju više od 40.

Gilroy ističe da stanovnici Sydneya i Blue Mountainsa mogu biti sretni da paukova nema više. U njegov centar stiže 20 do 30 prijava sedmično.

"Broj poziva je definitivno znatno viši nego prošle godine i vjerujem da se situacija neće poboljšati", istaknuo je.

Vlasti su upozorile roditelje da paze na djecu te da provjeravaju njihovu odjeću i obuću te mjesta na kojima borave i igraju se.

Od 1980. godine kada je napravljen protivotrov u Australiji niko nije umro od ugriza ovog pauka.

http://www.youtube.com/watch?v=l4RWS6mkpB8





jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije