Apel vjernicima da 'ne glasaju za muslimana'

Radiosarajevo.ba
Apel vjernicima da 'ne glasaju za muslimana'

Bura se podigla u Teksasu nakon što je pastor Ray Miller odlučio da na znak postavljen ispred crkve stavi natpis: Glasajte za mormona, ne za muslimana! Kapitalista, a ne komunista!

Ovaj znak je očita poveznica sa Barackom Obamom za kojeg konzervativci govore kako je potajno musliman, čak iako on govori da je kršćanin i posjećuje crkvu sa porodicom. U augustovskom intervjuu za vjerski magazin izjavio je kako nije njegov posao da ubjeđuje ljude da je kršćanin. Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney je mormon, podsjeća Loonwatch.

Iako je odbio dati intervju za ABC, Miller je naglasio kako je znak njegova ideja, jer mu je stalo do predsjedničkih izbora. Dodao je i kako ovo nije prvi natpis ispred crkve, a navodno se mijenja svake sedmice.

 

Pošto su sve crkve i bogomolje oslobođene plaćanja poreza po federalnom zakonu, njima nije dozvoljeno učešće u političkim kampanjama ili aktivnostima.

"Njima je prema zakonima o porezu dozvoljeno da se uključe u druge političke aktivnosti (na primjer, distribuiranje glasačkih vodiča, te pozivanje političkih kandidata da govore na crkvenim funkcijama), sve dok te aktivnosti ne podržavaju ili se ne suprotstavljaju kandidatu", stoji u izvještaju iz 2008. godine.

Od 2002. godine IRS (Internal Revenue Service) prijavljuje kako su samo dvije crkve izgubile neprofitne statuse zbog učešća u kampanjama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije