Amerikanci: Milijarda za 'grad duhova' u ime nauke

Radiosarajevo.ba
Amerikanci: Milijarda za 'grad duhova' u ime nauke

U Novom Meksiku će biti izgrađen grad za populaciju od 35.000 ljudi, ali u njemu, iako će imati saobraćajnice, kuće, privredne objekte, neće živjeti niko. U "pametnom gradu" bit će samo ispitani uticaji novih tehnologija, bez uznemiravanja stanovnika.

Sve će ovo koštati oko jednu milijardu dolara.

Grad će biti udaljen oko 20 kilometara od najbližeg gradića Hobs, u kojem živi oko 40.000 stanovnika.

Naučnici se, piše Telegraph, nadaju da će im "grad" pomoći u istraživanju inovacija na polju obnovljivih izvora energije, inteligentnih sistema u saobraćaju i nove generacije bežičnih veza.

Investitori koji stoje iza projekta Centar za inovacije, tehnologije i testiranje (Cite) kažu da žele da ispitaju uticaje novih tehnologija, a da pritom ne uznemiravaju stanovnike.

Na projektu će, u prvoj fazi, biti zaposleno 350 osoba, a gradnja počinje 30. juna. Tokom izgradnje će se voditi računa o svim detaljima, pa će svaka kuća imati mašine za veš, WC školjke.

Ovaj "pametni grad" je prvi te vrste u Sjedinjem Državama. Naučnici navode da će se u njemu, pored ostalog, istraživati inovacije poput automatizovane mašine za veš, samoodržavajuće WC-školjke, automobila bez vozača, objavile su Vijesti.me.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije