Amerika neće uništavati planete

Radiosarajevo.ba
Amerika neće uništavati planete


Amerčka vlada je odbacila peticiju kojom se traži izgradnja "Zvijezde smrti" ("Death Star") iz filma "Ratovi zvijezda" ("Star Wars") , tvrdeći da je preskupa i da se ne uklapa sa politikom Bijele kuće o neuništavanju planeta, javlja Guardian.

Online peticija koja je pokrenuta 14. novembra 2012. godine tražila je od Bijele kuće da "osigura finansije i resurse i počne na izgradnji 'Zvijezde smrti' do 2016. godine".

U peticiji se kaže da izgradnjom "Zvijezde smrti" vlada može osigurati posao u poljima građevine, inžinjeringa, istraživanju svemira i drugim, ali i ojačati nacionalnu odbranu.

Peticiju je potpisalo 34,400 ljudi, a za 30 dana prikupljeno je 25,000 potpisa, što je izazvalo reakciju administracije.

Paul Shawcross, službenik Bijele kuće zadužen za budžet naučnih i svemirskih istraživanja, naveo je razlog zašto se neće nikad početi sa izgradnjom Zvijezde smrti, prostim opisom scene iz filma Star Wars.

"Zašto trošiti nebrojeni novac poreskih obveznika na izgradju Zvijezde smrti sa greškom zbog koje je može uništiti svemirski lovac s jednim članom posade", rekao je on.

U nastavku pogledajte video "Zvijezde smrti" u akciji



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije