Američki naučnici žele 'oživjeti' mrtve

Radiosarajevo.ba
Američki naučnici žele 'oživjeti' mrtve
Shutterstock / Ilustracija
Kompanija u SAD dobila je etičko odobrenje da iskoriste 20 pacijenata čiji je mozak mrtav za studiju koja je, malo je reći kontroverzna.

Naime, od sljedeće godine, oni će pokušati da stimuliraju njihov nervni sistem s ciljem da im ponovo ožive mozak. U kompaniji Bioquark se nadaju da će kroz ovaj, kako su ga nazvali, ReAnima projekt ljude uspjeti vratiti – iz mrtvih.

Važno je naglasiti da u ovom trenutku nije moguće govoriti o tome koliko je ovo realno ili, zapravo, ozbiljno: ipak, panel stručnjaka ReAnima inicijative uključuje dr. Calixta Machada, slavnog neurologa koji moždanu smrt istražuje decenijama.

Tim stručnjaka će testirati kombinaciju terapija na „učesnicima“ koji su moždano mrtvi i čija tijela u životu održavaju samo aparati. Namjera je ubaciti matične ćelije u mozak, infuziju hemikalija u kičmenu moždinu te stimulirati nervni sistem.

Pacijente će pratiti u mjesecima poslije kako bi pokušali uočiti bilo kakav znak neurološke reaktivacije. Prve rezultate, kako se nadaju, očekuju u periodu od dva do tri mjeseca.

Projekt, koji zvuči kao uvod u film o zombie apokalipsi, započet će u Rudrapuru, u Indiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije