Alžirski milioner u Beču prekrio lice maskom i posterom Sebastijana Kurza

Radiosarajevo.ba
Alžirski milioner u Beču prekrio lice maskom i posterom Sebastijana Kurza
Alžirski milioner Rashid Nekkaz izazvao je austrijske vlasti zbog uvođenja zakona o zabrani prekrivanja lica, u narodu nazvan "zabrana burki i nikaba", i jučer je u Beču, u znak protesta, prekrio lice uz prisustvo velikog broja novinara.

Ekscentrični milioner je svoju akciju izveo na trgu Minoritenplatz, na kojem je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova na čijem je čelu Sebastian Kurz, koji se zalagao posebno za uvođenje ove zabrane.

Nekkaz je došao fijakerom, prekrio lice, ne burkom ili nikabom, već šeširom i maskom za Noć vještica, uz poster Sebastijana Kurza na koji je zalijepio više novčanica od 100 eura.

Pred velikim brojem novinara, kao i više desetaka policajaca, on je poručio da zabrana burki predstavlja kršenje prava na samoopredjeljenje žena.

Ubrzo je policija opkolila milionera, zamolila ga, pozivajući se na zakon, da skine masku. Pošto se Nekkaz protivio, čuvari reda su ga priveli.

Oni su Alžirca uveli u obližnju zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su mu napisali kaznu, koju je on smjesta platio, i to s jednom od novčanica zalijepljenih na njegovom "kostimu".

Zatim je napustio Ministarstvo, ispred kojeg je novinarima objasnio da se ne radi o nikabu ili drugom načinu pokrivanja lica.

"Moja supruga je Amerikanka i ona nije pokrivena", rekao je dodajući da odlučno odbija afganistansku burku.

Međutim, ističe da ima nešto protiv populističkih zakona i zabrana kakva je uvedena u Austriji, koja ograničava slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije