Alvedin i Selma su u Zagreb donijeli miris sarajevskog bureka

1
Radiosarajevo.ba
Alvedin i Selma su u Zagreb donijeli miris sarajevskog bureka
Foto: AA / Pita

Ako u Zagrebu pitate ko pravi najbolji burek u gradu, mnogi će vas uputiti na tržnicu koja ima novu aktrakciju - na žaru se peče osam vrsta pita, od bureka do tikvenice.

A koja imena se kriju iza najbolje pite - nego povezana sa Sarajevom.

Alvedin Huzejrović već 15 godina želi otvoriti mjesto gdje se peku pite ispod sača. 

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ako ga pitate za najbolju pitu u gradu, odgovara da su sve to trice naspram onih koje se peku u Sarajevu ispod sača.

Njegova je supruga Selma Hadžić Huzejrović, Sarajka, a na pitanje ko je nju naučio praviti pite, odgovara kako se u Sarajevu rodiš s tim:

"Svi oko tebe to znaju, tvoje majka i nana prave najbolje pite, pa je logično da i ti moraš naučiti. Za burek je bitno da bude lijepe zlatnožute boje, on se zapravo mora kuhati u vlastitom soku, pa se u Sarajevu zna reći i da se pita kuha. Ima sto caka koje vam možda na prvu zvuče banalno, al' probaj ih propustiti pa ćeš vidjet' šta ćeš dobit'", objašnjava Selma, a Alvedin dodaje kako je pita kao žena:

"Stalno je moraš milovati, ne možeš ti pripremit' tijesto, bacit' ispod sača i onda čekat', vrtit' prstima 20 minuta do pola sata. Strujanje zraka je jako bitno, zato se kaže da pita diše! Imamo bakrene tepsije, a to je važno jer bakar dobro provodi toplinu!" objašnjava Alvedin.

Sami prave jufke i moraju biti nešto suše za sač nego za pećnicu. Ne koriste oklagiju niti jufku razvlače na stolnjaku jer to dodatno usporava posao, piše Jutarnji.hr.

Selma i Alvedin prave pite prema receptu iz aščinice na Baščaršiji.

"Mi smo se malo razmazili, i volimo samo taj burek ispod sača, a ako nismo baš na Baščaršiji, onda nam je jako dobar i Žujo!" slažu se oboje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije